Un ancià de Minnesota identificat com a excomandant nazi

Polònia assegura que l'home de 98 anys hauria format part de la SS de Hitler

Fonts poloneses han confirmat que demanaran l'extradició de Michael Karkoc, un fuster de 98 anys, de Minnesota, que ha estat identificat com a comandant de la SS. Després d'una investigació periodística de l'agència AP, que va treure el tema a la llum, la fiscalia polonesa ha confirmat que Karkok va formar part de la Legió d'Autodefensa d'Ucraïna, que es va acabar integrant a la SS de Hitler. Al capdavant d'aquesta legió, Karkoc hauria ordenat, segons informa 'The Guardian', "cremar poblacions senceres i disparar a tothom que intentés fugir".

Durant dècades, Karkoc va passar desapercebut als Estats Units, on va entrar l'any 1949 al·legant que no havia fet el servei militar i que havia passat la Segona Guerra Mundial ajudant el seu pare a la feina. Allà, va assentar el seu nou lloc de residència i va fundar una família. Ara, però, el seu passat nazi torna per passar-li factura per les atrocitats comeses com a comandant de la Legió d'Autodefensa d'Ucraïna. Tot i haver participat en moltes altres accions, és perseguit per l'operació contra la població de Chlaniow, a la regió de Lublin, a Polònia.

Fa quatre anys, Alemanya va voler sotmetre'l a judici, però la família de Karkoc va aconseguir aturar el procés amb documentació mèdica que suposadament demostrava la incapacitat de Karkoc per declarar. Avui, però, l'excomandant nazi pateix Alzheimer, tot i que les autoritats en segueixen perseguint l'extradició. I, de fet, si fos condemnat pels crims comesos en temps de guerra a Polònia, podria passar la resta de la seva vida a la presó.