Internacional 27/11/2013

Merkel i els socialdemòcrates tanquen un acord per governar en una gran coalició a Alemanya

L'últim escull que haurà de superar aquest acord serà la consulta a la militància socialdemòcrata

Efe
2 min

BerlínEl bloc conservador alemany liderat per la cancellera, Angela Merkel, ha aconseguit tancar un acord de matinada amb el Partit Socialdemòcrata per governar els propers quatre anys en una "gran coalició", segons han avançat els mitjans locals després d'una llarga nit de negociacions.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La Unió Cristianodemòcrata (CDU), la seva ala bavaresa de la Unió Socialcristiana (CSU) i el Partit Socialdemòcrata (SPD) han tancat el pacte després de més d'un mes de reunions i més de dos mesos després que Merkel aconseguís una rotunda victòria a les eleccions generals, que la va deixar a cinc escons de la majoria absoluta.

L'últim escull que haurà de superar aquest acord serà la consulta a la militància socialdemòcrata, ja que el principal partit de l'oposició es va comprometre a sotmetre als seus més de 470.000 afiliats un eventual pacte de coalició.

Si passa aquesta prova -el resultat de la consulta s'espera pel 14 de desembre-, Merkel podrà ser investida pel Bundestag el 17 del mateix mes amb el vot de 504 dels 631 diputats de la cambra baixa.

L'acord de govern, del qual s'han anat filtrant a la premsa successius esborranys, consta de més de 170 pàgines i intenta donar resposta a les principals reivindicacions dels tres partits, pel que s'assumeixen compromisos per valor de milers de milions d'euros.

No obstant això, com va deixar clar Merkel abans d'iniciar les converses, per finançar aquestes iniciatives no hi haurà pujada d'impostos al país.

El pacte inclou millores en pensions i dos dels punts claus per a l'SPD: un salari mínim interprofessional de 8,5 euros per hora fixat per llei a partir del 2015 i un compromís per permetre la doble nacionalitat.

La CSU de Baviera ha aconseguit també l'aprovació el proper any d'un peatge per als vehicles estrangers a les autopistes alemanyes, sempre que aquesta vinyeta respecti la legislació europea i no suposi un sobrecost per als conductors alemanys.

Està previst que en unes hores els líders dels tres partits presentin en públic els detalls del pacte, que, tot i les travesses que ja airegen els mitjans locals, posposa el repartiment formal dels ministeris fins a conèixer el resultat de la consulta socialdemòcrata.

Serà la segona vegada que Merkel lideri una gran coalició de govern, una fórmula que ja va encapçalar en la seva primera legislatura (2005-2009) i que, de fet, va suposar per l'SPD una sagnia de vots a les següents eleccions generals que es van celebrar al país.

En l'última legislatura Merkel va optar per governar amb els liberals de l'FDP, formació que en els comicis del 22 de setembre va quedar fora del Bundestag en no superar el 5 per cent dels vots exigits per entrar a la cambra.

Si es formalitza la gran coalició, a l'oposició només quedaran L'Esquerra -partit que aglutina els postcomunistes i dissidents de l'SPD-, amb 64 escons , i els Verds, amb 63, amb qui Merkel també va estudiar governar en un inici.

stats