Coronavirus

Antivacunes en nom de Déu

Algunes veus de l'Església, amb el suport de la ultradreta, fan campanya contra la immunització

3 min
Un mossèn durant una missa a Roma, en una imatge d'arxiu

Roma“Vacunar-se és un acte d’amor”, va dir fa poc el papa Francesc en un missatge dirigit a l’Amèrica Llatina, en el qual convidava a vacunar-se contra el coronavirus amb l’“esperança” de poder “posar fi a la pandèmia”. No era la primera vegada que el pontífex feia una crida a favor de la vacuna per lluitar contra el covid-19, però ni tan sols ell ha aconseguit convèncer molts membres de l’Església catòlica. A Itàlia hi ha una minoria molt sorollosa, animada per la ultradreta contrària al passaport sanitari i a l’obligatorietat de vacunar-se, que des del púlpit d’una parròquia o des de l’anonimat de les xarxes socials llança consignes en contra de la immunització i contribueix a propagar perilloses boles.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

És el cas de Pietro Cutuli, un capellà de Calàbria que assegurava que darrere de les vacunes hi ha la mà de Satanàs. No és un fet aïllat: els feligresos d’una parròquia de Monterosso, a la Ligúria, es van trobar aquest estiu fulletons col·locats a l’entrada de l’església que minimitzaven les conseqüències de contraure el virus. Altres sacerdots, com un rector d’un poble de la província d’Udine, va expressar la seva desconfiança cap a les vacunes a les xarxes socials, en comptes de fer-ho a la parròquia, però ho va fer amb tant d’ímpetu que va deixar perplexos els seus feligresos: “Ens han mentit des del principi”, assegurava en un post escrit a Facebook.

També feien servir les xarxes socials sis monges d’un convent de Pàdua, al nord del país, per amarar-se de teories conspiratives. El que no esperaven era que el germà d’una d’elles, que és un metge jubilat, denunciés la mare superiora davant del bisbe i els mitjans de comunicació locals. “Malgrat la crida a favor de la vacuna del Papa, dels bisbes i fins i tot del president de la República, al monestir de Montegalda la mare superiora viu diàriament d’estúpida propaganda antivacunes. El súmmum és que és la meva germana”, va lamentar el metge retirat.

El germà de la religiosa va denunciar que cap de les monges del convent, que tenen entre 50 i 70 anys, s’havia vacunat i que a la missa dels diumenges no es respectaven les mínimes normes anticontagi, com ara el distanciament físic o l’obligació de portar mascareta. En un avís oficial, el bisbat va subratllar l’exigència de respectar “escrupolosament” les indicacions del govern, però va admetre que la decisió de vacunar-se recau “exclusivament en la responsabilitat personal de cadascú”.

L'ús de fetus

Un dels mites més estesos entre els membres escèptics de l’Església catòlica és el que assegura que les vacunes contenen restes de fetus humans avortats per a la seva fabricació. “Hi ha dones que són fecundades per empreses públiques o privades per fer-les avortar, extreure’ls el fetus viu i fer servir els seus òrgans en l’experimentació de les vacunes anticovid”, va assegurar des del púlpit de la seva parròquia un sacerdot de Cesena, fet que va provocar la indignació dels feligresos.

Als Estats Units alguns bisbes han recomanat no utilitzar les vacunes desenvolupades amb cèl·lules mare obtingudes d’avortaments, com la de Janssen. No obstant això, l’any passat la Congregació per a la Doctrina de la Fe, el departament vaticà que s’ocupa de les qüestions relacionades amb la fe i la moral catòlica, va obrir la porta a la inoculació d’aquest sèrum, malgrat que en la seva producció s’havien utilitzat línies cel·lulars procedents de teixits obtinguts de fetus humans avortats durant els anys 70, que no és el mateix que dir que s’havien fecundat dones amb l’objectiu d’utilitzar els seus fetus, com defensava el mossèn italià.

“Quan no es disposa de vacunes contra el covid-19 èticament impecables, és moralment acceptable fer servir vacunes que han utilitzat línies cel·lulars de fetus avortats en el seu procés d’investigació i producció”, va concloure el Vaticà. 

Una obertura que va provocar el rebuig de l’ala més conservadora dins de la cúria vaticana, crítica amb el pontificat de Francesc des de la seva elecció i que a Itàlia rep el suport dels ultradretans de la Lliga i de Germans d’Itàlia. Un dels principals representants d’aquest corrent és el cardenal ultraconservador Raymond Burke, que va arribar a dir que obligar els ciutadans a vacunar-se era una “violació” de la seva llibertat. A l’agost, Burke va ser ingressat i intubat en un hospital dels Estats Units després d’haver contret el covid. 

stats