Publicitat
Publicitat

L'Índia, entre dos 'intocables'

Els dos candidats a presidir el gegant asiàtic pertanyen a la casta més baixa de la societat hinduista

L'Índia tindrà en els pròxims cinc anys un president dalit, la casta més baixa de la societat coneguda amb l'explícit nom dels 'intocables', una divisió que malgrat que no recull la Constitució, continua viva i condemna el col·lectiu a les feines més dures i a patir en molts casos agressions de tot tipus. Membres d'un cos col·legiat compost per legisladors i representants dels estats indis han votat aquest dilluns per decidir qui serà el substitut de l'actual president del país, Pranab Mukherjee.

Els dos candidats són de l'estrat més marginat: Ram Nath Kovind, exgovernador de l'estat de Bihar, al nord del país, és l'aspirant del BJP del primer ministre, Narendra Modi, i principal favorit a ser elegit, mentre que l'altra rival és Meira Kumar, expresidenta del Parlament entre el 2009 i el 2014. 

La votació es fa de manera conjunta entre els representants de la Lok Sabha (cambra baixa), la Rajya Sabha (cambra alta) i les assemblees regionals. En total, 4.896 parlamentaris decideixen el nom del president, que no es coneixerà fins dijous.

Malgrat que és notícia que un dalit arribi a dirigir el país, no és la primera vegada que la casta més degradada pels hindús arriba a la presidència. Kocheril Raman Narayanan ja va ser president entre el 1997 i el 2002.

Kumar ha assegurat als periodistes que la seva candidatura busca iniciar una batalla "ideològica" a favor de, entre altres qüestions, la justícia social, el laïcisme, la llibertat d'expressió i "la destrucció del sistema de castes".

Les millors expectatives

Un dels més matiners a dipositar el vot ha estat Modi, que ha destacat que la d'avui és una jornada "d'esdeveniments significatius per a la nació". Amb gairebé total seguretat, Kovind, el candidat del govern, serà elegit com a nou president de l'Índia, ja que compta amb vora el 70% dels vots, segons les mateixes estimacions del partit i la premsa índia.

"En tota elecció, un guanya i un altre perd. Tot i així, em sento feliç que sigui quin sigui el resultat, [un dalit] es convertirà en el pròxim president", ha subratllat la política 'intocable' més prominent del país , Mayawati, del partit de la coalició opositora Bahujan Samaj.

Els resultats de la votació d'avui seran anunciats el dijous, i el nou president, el 14è des de la independència dels britànics el 1947, prendrà possessió del seu càrrec el dimarts 25 de juliol. El càrrec de president té un contingut més protocol·lari i simbòlic d'acord amb la Constitució índia, ja que és la figura del primer ministre la que té les funcions de cap de l'executiu.

Etiquetes

Més continguts de