Internacional 22/05/2018

Un arquebisbe australià podria anar a presó per encobrir casos de pederàstia

És el membre de l'Església de més rang declarat culpable per encobriment d'abusos sexuals a menors

Ara
2 min
L'arquebisbe Philip Wilson acompanyat del seu equip d'advocats.

BarcelonaL'arquebisbe d'Adelaide, Philip Wilson, s'enfronta a una pena de fins a dos anys de presó després que un tribunal d'Austràlia l'hagi declarat aquest dimarts culpable d'encobrir casos de pederàstia durant la dècada del 1970. Wilson, de 67 anys, és el membre de l'Església catòlica de més rang declarat culpable per un delicte d'encobriment d'abusos sexuals de menors, una decisió que podria obrir la porta a processos semblants.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El jutge del tribunal de Newcastle, Robert Stone, va considerar que l'arquebisbe havia encobert els abusos sexuals perpetrats pel sacerdot James Fletcher, perquè no havia traslladat les denúncies de les víctimes a la policia. "L'acusat va voler protegir l'Església i la seva imatge", va dir el magistrat, que anunciarà la condemna que imposa al prelat el 19 de juny.

L'arquebisbe va ser acusat després d'una extensa investigació policial que va destapar diversos casos d'encobriment d'antics i actuals clergues de la diòcesi de Maitland-Newcastle, a l'estat de Nova Gal·les del Sud, a uns 120 quilòmetres al nord de Sydney. "Estic contrariat per la decisió d'avui", ha dit Wilson, que ha anunciat que sospesaria amb els seus advocats els pròxims passos legals.

El paper de les víctimes

La decisió del jutge, en canvi, ha sigut celebrada per una de les víctimes del cas, Peter Creigh, que ha assegurat que la decisió "pot desarmar la hipocresia, l'engany, l'abús de poder i la confiança que mostra" l'Església catòlica. "És un punt d'inflexió [...], ha sigut molt difícil per a moltes víctimes. Espero que tingui impacte en el Vaticà", ha dit l'antic detectiu de la policia de Nova Gal·les del Sud, Peter Fox, que ja havia denunciat abans que l'Església havia encobert els abusos de Fletcher.

El cas contra Wilson se centra en el seu encobriment dels abusos comesos per Fletcher contra dos escolans: Creigh, que llavors tenia 10 anys, i una altra persona que no s'ha identificat, quan l'ara arquebisbe era assistent a la parròquia d'East Maitland. El jutge va considerar creïble i veraç el testimoni de Creigh sobre els abusos que va patir del capellà pederasta, que el va obligar a fer-li una fel·lació i a masturbar-lo.

El magistrat ha dit que Creigh "no tenia motiu o interès per enganyar o inventar-se la conversa" sobre els abusos de Fletcher, i ha considerat inadmissible que l'arquebisbe no recordés els fets. L'altre escolà també va revelar a Wilson en confessió els abusos als quals va ser sotmès per Fletcher, que va morir el gener del 2006, 13 mesos després de ser empresonat per pederàstia.

Per la seva banda, la defensa de Wilson, que porta un marcapassos i a qui se li va diagnosticar fa poc Alzheimer, va sostenir que el clergue mai hauria hagut de ser processat per encobriment perquè en aquella època les ofenses s'haurien considerat "actes indecents" i no delictes.

stats