Sis mesos de revolta
Internacional 22/08/2011

Els rebels libis arriben fins al centre de Trípoli, enmig de celebracions massives

Els insurgents diuen que controlen tota la capital, excepte el complex presidencial. No se sap on és el dictador, i han detingut tres dels seus fills, entre els quals Saïf

Agències I Al-jazira
3 min

TrípoliEls combatents rebels eufòrics han arribat al centre de Trípoli, mentre les tropes lleials al coronel Muammar al-Gaddafi s'esfondren i milers de persones surten als carrers de la capital líbia per trencar fotografies del dictador.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els insurgents, amb banderes de la rebel·lió i disparant trets a l'aire, han entrat a la Plaça Verda, un lloc simbòlic per al règim on el govern organitzava fins fa pocs dies manifestacions de suport a Gaddafi. Asseguren que tenen sota control tota la capital, excepte el complex de Bab al-Azizia, el búnquer presidencial, segons informa la cadena qatariana Al-Jazira.

Amb un to desafiant, Gaddafi ha emès dos missatges sonors a la televisió estatal, i ha cridat els libis a lluitar contra els rebels. "Si no reaccionem, cremaran Trípoli", ha dit. "No hi haurà aigua, menjar, electricitat ni llibertat". El missatge no donava pistes de la localització del coronel, però per la qualitat sonora es podia deduir que podria ser emès per satèl·lit. La notícia d'Al-Jazira que dos avions sud-africans havien aterrat a l'aeroport de la capital ha fet créixer les especulacions sobre la destinació del dictador i del seu entorn més proper.

Però la resistència als rebels sembla haver-se esvaït, i els insurgents i els seus partidaris es manifestaven a la Plaça Verda, al centre de la ciutat, ahir a la tarda, que en els últims sis mesos, des de l'inici de la revolta contra Gaddafi en la primavera àrab, ha estat un bastió del règim.

Gaddafi, que ha governat el país els últims 42 anys, ha assegurat que estava distribuint armes entre la població i ha previst forts combats a la ciutat. El portaveu del règim, Mussa Ibrahim, ha alertat que els insurgents poden cometre "una massacre".

L'OTAN, que ha bombardejat el país aquests quatre mesos en compliment d'una resolució del Consell de Seguretat de l'ONU, ha instat a una transició pacífica.

Després de sis mesos de combats, la caiguda de Trípoli s'ha produït de manera sorprenentment ràpida, amb un alçament intern que va començar dissabte a la nit, coincidint amb un avanç de les tropes rebels en tres fronts. La lluita va començar després de la crida a la pregària des de les mesquites.

El Consell Nacional de Transició, el braç polític dels insurgents, ha dit que el fill i hereu polític de Gaddafi, Saïf al-Islam, ha estat detingut, igual que el seus germans, Mohamed i Saad. El Tribunal Penal Internacional ha confirmat la detenció de Saïf, sobre el qual recau una ordre internacional de recerca i captura. El mateix Mohamed ha confirmat a Al-Jazira que es troba en arrest domiciliari.

"L'hem derrotat. Gaddafi s'ha acabat", diu Saad Djebbar, antic assessor legal del govern libi. Al-Jazira va difondre imatges de celebracions al centre de Trípoli, on els ciutadans estripaven pòsters de Gaddafi, que ha dominat el país aquests 42 anys. També a Bengasi, la capital rebel, milers de persones van sortir al carrer amb les banderes verdes, negres i vermelles de la revolta.

Interrogants

"Sembla que això arriba al final", deia Anthony Skinner, analista del Pròxim Orient a l'agència Reuters. "Però encara hi ha molts interrogants. El més important és saber exactament què farà ara Gaddafi: si fugirà o si lluitarà". "També sabem que hi ha hagut divisions molt importants al si del moviment rebel i no queda clar si seran capaços de formar un front cohesionat per liderar el país".

El govern libi han assegurat que 1.300 persones han mort a Trípoli durant les últimes 24 hores.

Fonts diplomàtiques franceses han apuntat que des de fa mesos, les cèl·lules clandestines s'havien infiltrat a Trípoli mentre esperaven el senyal per actuar, que podria ser la crida a la pregària després del trencament del dejuni del Ramadà.

stats