BIRMÀNIA
Internacional 13/01/2012

Birmània allibera presos polítics en un pas històric cap a la pau

Els EUA anuncien que estan preparats per intercanviar ambaixadors. L'amnistia afecta 651 presoners, des de periodistes fins a membres del moviment estudiantil

Afp
2 min
Ko Ko Gyi, un dels líders de la revolta estudiantil del 1988, és rebut en arribar a l'aerport internacional de Yangon. / JAMES YEAUNGTHU / REUTERS

NaypyidawBirmània ha alliberat avui diversos presoners polítics de primer ordre, una amnistia que Occident havia reclamat com a prova de la sinceritat de les reformes del nou règim. El gest ha estat aclamat immediatament per l'oposició, Europa i Washington.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Diversos líders de l'aixecament estudiantil del 1988, la repressió dels quals va provocar uns 3.000 morts, estaven especialment afectats per aquesta amnistia. "Sabia que els canvis arribaven. Sempre he dit que serien atroçment lents, però alguns són atroçment ràpids", ha reaccionat Aung Naing Oo, expert de l'Institut de Desenvolupament Vahu, tot remarcant que l'amnistia constituïa "una obligació per a la normalització de les relacions amb Occident".

Min Ko Naing, que ha passat la majoria de la seva vida a la presó des del 1988 i afrontava una nova pena de 65 anys de presó pel seu paper en la "revolta Safran" del 2007, també ha sortit aquesta matinada, segons ha dit la seva germana. Htay Kywee, un altre líder de la "Generació 88", també ha estat alliberat, igual que el líder de la minoria ètnica shan, Khun Htun Oo, que afrontava 93 anys de detenció, i diversos periodistes de Veu Democràtica de Birmània, mitjà televisiu, de ràdio i online d'exiliats.

L'amnistia afecta un total de 651 persones i té com a objectiu la "reconciliació nacional i la seva participació al procés polític", segons el diari oficial anglòfon New Light of Myanmar.

La Lliga nacional per la democràcia (LND) de l'opositora Aung San Suu Kyi ha celebrat la notícia: "És un senyal positiu per a tothom. Celebrem aquests alliberaments", ha dit el seu portaveu Nyan Win.

Els EUA anuncien l'intercanvi d'ambaixadors

El president dels EUA, Barack Obama, s'ha sumat a les felicitacions per aquest "avançament crucial" cap a la democràcia, mentre que la secretària d'Estat, Hillary Clinton, ha anunciat que el seu país està llest per a l'intercanvi d'ambaixadors amb Birmània.

stats