Internacional 24/01/2013

Corea del Nord desafia els EUA i anuncia proves nuclears de "nivell superior"

El règim no ha especificat la data però ha confirmat que realitzarà un proper assaig atòmic, satèl·lits i coets de llarg abast per lluitar contra el seu "enemic jurat"

Efe
2 min

SeülCorea del Nord ha assegurat aquest dijous que durà a terme dins el seu territori una prova nuclear "de nivell superior" i enfocada cap al seu "enemic", els EUA, dos dies després que el Consell de Seguretat de l'ONU imposés més sancions per al país comunista.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Sense especificar-ne la data, el règim ha confirmat que aviat farà un assaig atòmic i llançarà més satèl·lits i coets de llarg abast, operacions que prometen encetar una nova fase de lluita contra els EUA, que han definit com el seu "enemic jurat".

En un comunicat subscrit per la poderosa Comissió Nacional de Defensa i publicat per l'agència estatal KCNA, assegura que les proves nuclears seran de "nivell superior" que les del 2006 i el 2009.

Aquesta puntualització podria indicar que "utilitzaran per primera vegada urani altament enriquit durant la propera detonació", segons ha indicat a Efe un portaveu del Ministeri de Defensa de Seül, que ha citat experts nuclears locals.

Un nou potencial

La propera detonació nord-coreana marcaria una important diferència amb les dues anteiors, incloses per plutoni, i indicaria que el país ha trobat una manera per fabricar armes atòmiques.

En tot cas, "creiem que Corea del Nord està preparada per fer esclatar un dispositiu nuclear en qualsevol moment i per fer-ho només necessita el vistiplau del líder", ha afegit el portaveu de defensa, en una advertència en què l'acció podria arribar en qüestió de dies.

Aquesta afirmació arriba just després que els serveis d'intel·ligència sud-coreana van detectar dimecres que la base de Punggye-ri, la mateixa utilitzada durant les anteriors proves, semblava que estava a punt per a un altre test nuclear, segons les últimes fotografies fetes per satèl·lit.

Tot a punt a Punggye-ri

Les imatges mostren que el túnel suposadament cavat per una nova prova atòmica ha estat reomplert amb terra i ciment, fet que segons els experts suggereix que ja s'han instal·lat en l'interior tots els equips de mesura i dispositius necessaris per dur a terme l'operació.

Mentrestant, l'enviat dels EUA per les interrompudes negociacions sobre la desnuclearització nord-coreana, Glyn Davies, instava aquest dijous des de Seül el règim de Kim Jong-un a no realitzar l'anunciada prova nuclear, sota l'argument que suposaria un "error i una oportunitat perduda". En qualsevol cas, "dur-la a terme o no només dependria de Corea del Nord", ha comentat Davies, de visita a la capital sud-coreana per buscar, amb el seu homòleg local Lim Sung-nam, mesures de seguiment després de les sancions imposades al Nord pel Consell de Seguretat de l'ONU.

Els darrers càstigs per Corea del Nord

Aquest mateix organisme va anunciar dimarts la seva resolució on decreta la congelació d'actius d'un total de sis institucions i quatre individus nord-coreans, sancions aprovades per unanimitat i que s'uneixen a les imposades amb anterioritat.

D'aquesta manera, la comunitat internacional castigava el llançament del coet de llarg abast Unha-3 amb què Corea del Nord va posar en òrbita el seu primer satèl·lit especial el 12 de desembre, en considerar-lo una prova encoberta de míssils que violaria les resolucions prèvies de l'ONU.

stats