Internacional 03/08/2012

Corea del Nord demana ajuda humanitària per les inundacions

Les pluges torrencials que afecten el país ja han deixat 100 morts i 100.000 desplaçats

Ara
2 min
Les intenses pluges a Corea del Nord han provocat greus inundacions. Reuters

BarcelonaCorea del Nord ha demanat ajuda a la comunitat internacional per fer front a les pluges torrencials i les inundacions que afecten el país i que ja han deixat més de 100 morts i 100.000 desplaçats. Amb aquesta sol·licitud el règim de Pyongyang, generalment molt reticent a autoritzar l'entrada al país d'organitzacions estrangeres, demostra un canvi d'actitud davant dels organismes internacionals.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El portaveu de l'Unicef, Patrick McCormik, ha afirmat aquest divendres que el govern està mostrant flexibilitat amb els actors humanitaris, oferint-los accés al país i, en general, relaxant les relacions amb ells.

Els responsables de la delegació de l'ONU que han visitat les zones més afectades han afirmat que el país necessita ajuda alimentària urgent i un millor accés a l'aigua potable per evitar epidèmies.

Un problema endèmic

Les pluges han empitjorat la falta d'aliments que viu el país asiàtic, on uns 16 milions dels seus 24 milions d'habitants pateixen desnutrició. Corea del Nord viu una escassetat sistèmica d'aliments provocada per una mala gestió pública de l'economia i per l'aïllament comercial internacional que ha causat el programa nuclear militar del país. Es calcula que fins a dos milions de persones han mort de gana al país des de mitjans de la dècada dels 90.

Les Nacions Unides van endurir a l'abril les sancions contra el règim comunista en resposta al llançament d'un míssil de llarg abast que es va estavellar poc després d'enlairar-se. La fallida prova militar va costar al país i a la seva població 240.000 tones d'aliments, que els EUA havien promès si s'aturava la investigació d'armes atòmiques.

Mostres d'obertura

Kim Jong-un, líder suprem d'un dels països més pobres del món, ha dit aquest divendres davant d'una delegació xinesa de visita al país que el seu objectiu és “desenvolupar l'economia i millorar la qualitat de vida de la gent perquè el poble coreà dugui una vida feliç i civilitzada”. Les declaracions del dirigent nord-coreà poden ser llegides com una demostració d'una certa voluntat de dur a terme una obertura gradual de l'economia del país.

stats