Internacional 30/01/2013

Corea del Sud s'uneix al club de potències espacials

El país ha aconseguit llançar el coet Naro, que ha desenvolupat parcialment amb tecnologia local. Aquest és el tercer intent, després dels intents fallits del 2009 i 2010

Ara
2 min
Corea del Sud, aconsegueix llençar el seu coet. EFE

BarcelonaCorea del Sud ha aconseguit llançar aquest dimecres amb èxit el coet Naro, desenvolupat parcialment amb tecnologia local, fet que després de dos intents sense èxit els anys 2009 i 2010 li obre les portes al club reduït de potències espacials.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La llançadora, també coneguda com KSLV-1 i portadora del satèl·lit científic STSAT-2C, s'ha enlairat a les 16.00 hora local des de la base espacial a la illa de Naro, a uns 480 quilòmetres al sud de Seül.

A la tercera va la vençuda

El tercer intent en quatre anys s'ha desenvolupat sense problemes aparents i una hora després els responsables han confirmat que el satèl·lit estava ja en òrbita. El ministre sud-coreà de ciència i tecnologia, Lee Ju-ho, qualificava d'èxit la missió.

Es tracta de la primera vegada que Corea del Sud, quarta economia d'Àsia, aconsegueix posar en òrbita un satèl·lit des del seu territori, una fita que ha quedat a l'ombra perquè el seu veí comunista, Corea del Nord, ho ha aconseguit abans. El règim de Pyongyang va aconseguir posar en òrbita el seu propi coet el passat 12 de desembre, en una operació durament condemnada per la comunitat internacional, que la va considerar una violació de les resolucions de l'ONU, que li prohibeixen desenvolupar tecnologia balística.

En qualsevol cas, i tot i que sigui després del seu rival veí, Corea del Sud és el tretzè país que aconsegueix posar en òrbita un satèl·lit amb un coet de fabricació pròpia.

Aquest fet li permet retallar diferències amb altres veïns asiàtics com el Japó, la Xina o l'Índia, ja que també compten amb els seus propis programes aeroespacials. En un missatge difós pel seu portaveu, el president sud-coreà, Lee Myung-bak, ha afirmat que l'èxit de la missió del Naro suposa el primer pas cap a una obertura d'"una era de ciència espacial" per a Corea del Sud.

Les dificultats del procés

Per als sud-coreans aquest camí ha estat ple de dificultats, plasmades en els dos llançaments fallits efectuats els anys 2009 i 2010. En el primer cas, el coet va assolir l'òrbita desitjada, però un defecte en els mecanismes d'obertura va impedir alliberar el satèl·lit. En el segon intent, el projectil va esclatar dos minuts després del llançament per problemes elèctrics.

L'agència espacial sud-coreana (KARI), creada l'any 1989, va començar els primers passos en la fabricació de coets durant la dècada del 1990, basant-se en la tecnologia balística que havia adquirit als Estats Units. Malgrat tot, però, el programa espacial Naro no va néixer fins al 2002, amb el suport de Rússia, un país amb un èxit del 93,6% en els 3.100 llançaments que ha realitzat del 1950 al 2011.

Seül, però, busca desenvolupar totalment els seus propis vehicles espacials, i per això ja s'ha posat de ple en la construcció d'un motor propulsor de deu tones que espera finalitzar el 2016. Dins d'aquesta mateixa iniciativa, Corea del Sud espera desenvolupar en els propers anys un coet totalment fabricat en el país que porti un satèl·lit d'1,5 tones que aspira que pugui portar a l'espai el 2018 o 2019.

stats