IRAN
Internacional 09/12/2010

Deixen en llibertat la dona iraniana condemnada a ser lapidada

Sakineh Mohammadi Ashtiani estava acusada d'adulteri i de complicitat en l'assassinat del seu marit. La pressió internacional ha evitat l'execució

Efe
1 min

TeheranLa dona iraniana condemnada a morir lapidada, Sakineh Mohammadi Ashtiani, ha estat posada en llibertat i és a casa seva, a Osku, segons ha informat un portaveu del Comitè Antilapidació d'Holanda. "Confirmem l'alliberament de Sakineh", ha declarat Farshad Hoseini. "Creiem que és una gran victòria de la humanitat i també del moviment contra la lapidació", ha afegit. "Tothom, a tot el món, volia el seu alliberament", ha afirmat, i ha destacat que la posada en llibertat es produeix just la vigília del Dia Internacional dels Drets Humans.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les autoritat iranianes han decidit deixar en llibertat Ashtiani arran de les pressions internacionals dels últims mesos. El vuit de setembre, l'Iran va suspendre la condemna a mort mitjançant lapidació. Ashtiani, de 43 anys i mare de dos fills, ha estat empresonada durant cinc anys acusada d'adulteri i d'haver col·laborat en l'assassinat del seu marit. Inicialment, va ser acusada d'adulteri per haver mantingut relacions amb dos homes. Després hi van afegir l'acusació de ser còmplice d'assassinat.

El seu advocat va fugir de l'Iran a principi d'agost perquè era perseguit per la policia, i el cas de la dona condemnada a ser lapidada va prendre notorietat mundial. Primer, les pressions internacionals van obligar el règim a ajornar l'execució. Fins que la mobilització de la comunitat internacional va créixer tant que fins i tot l'aleshores president del Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva, que té bona relació amb el president iranià, Mahmud Ahmadineyad, va oferir asil polític a Ashtiani, demanda que va ser rebutjada per les autoritats de l'Iran.

stats