Internacional 09/07/2013

Detecten 90 vegades més radiació que fa tres dies en les aigües subterrànies de Fukushima

La barreja les aigües freàtiques amb fang contaminat amb cesi després de l'accident podria ser la causa de la pujada

Efe
1 min
La central nuclear de Fukushima, al Japó, inactiva després del tsunami

TòquioLes mostres d'aigua subterrània recollides al recinte de la planta nuclear de Fukushima tenen un nivell de cesi radioactiu fins a 90 vegades més gran que les analitzades fa tot just tres dies, segons ha informat avui l'operador de la central. Tòquio Electric Power (TEPCO) ha assegurat, en un comunicat, que havia recollit mostres d'aigua en un punt de control situat entre els reactors i l'Oceà Pacífic amb 9.000 becquerels per litre de cesi-134 i 18.000 becquerels per litre de cesi-137, dos materials altament radioactius. La dada suposa gairebé 90 vegades més que els 99 becquerels per litre de cesi-134 i els 210 becquerels per litre de cesi-137 detectats en les mostres extretes pels operaris de la central el 5 de juliol.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Tot i que de moment es desconeixen les causes de l'increment substancial dels nivells de contaminació d'aquesta aigua, un portaveu de la companyia ha apuntat avui la possibilitat que sigui el resultat de la barreja del fang contaminat amb cesi després de l'accident nuclear del 2011 amb l'aigua subterrània provinent de les muntanyes.

TEPCO no ha confirmat si aquestes substàncies radioactives s'estan filtrant al mar i ha anunciat que prendran noves mostres d'aigua. Després de l'accident nuclear de Fukushima el 2011, el pitjor des de Txernòbil el 1986, prop de 3.500 treballadors lluiten diàriament a la central japonesa per donar per acabada la crisi atòmica, una feina que s'estima que es prologarà durant els propers 30 o 40 anys.

stats