Internacional 25/03/2013

Els Estats Units transfereixen al govern afganès la presó de Bagram, símbol de l'ocupació estrangera

El polèmic centre penitenciari passa a mans de les autoritats de Kabul coincidint amb l'arribada del secretari d'Estat nord-americà, John Kerry, al país

Efe
2 min
Alliberament de presos coincidint amb l'acte de transferència de poders a la presó de Bagram. EFE

KabulLa presó de Bagram, símbol de l'ocupació militar de les forces internacionals a l'Afganistan, ha passat aquest dilluns a ser controlada totalment pel govern afganès, que es farà càrrec dels presos més perillosos que encara reté el centre penitenciari.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Després d'ajornar l'acte diverses vegades, la missió de l'OTAN a l'Afganistan (ISAF) ha culminat aquest dilluns l'entrega a les autoritats afganeses encarregades de la presó, ubicada a prop d'una base militar dels Estats Units propera a Kabul, segons ha informat l'organització internacional en un comunicat.

"La transferència del centre de detenció és una part importat del procés de transició de la seguretat a les forces afganeses", ha declarat el màxim responsable de la missió de l'OTAN i de les tropes nord-americanes a l'Afganistan, el general Joseph Dunford.

Situat a uns 60 quilòmetres al nord de Kabul, a la província de Parwan, el centre penitenciari alberga molts caps de la insurgència talibana, i s'ha convertit en la presó més gran i important dels Estats Units a l'Afganistan.

Controvèrsies i denúncies

La presó de Bagram ha sigut objecte de diverses controvèrsies des de la invasió del país el 2001, liderada per les forces nord-americanes.

Una de les més intenses va ser el febrer del 2012, quan s'hi van cremar, presumptament, exemplars de l'Alcorà. L'acte va desfermar una onada de violència a l'Afganistan en què van morir més de 30 persones.

A més, organitzacions de defensa dels drets humans com Amnistia Internacional han denunciat que els Estats Units han reclòs en aquest centre centenars de persones, entre elles menors d'edat, sense accés a advocats ni a tribunals.

El president Hamid Karzai també ha criticat l'existència d'aquesta presó com una violació de la sobirania de país.

El retorn de l'autoritat sobre Bagram suposa un pas crucial en el procés de transició de la seguretat entre les forces estrangeres i afganeses, que va començar el juliol del 2011 i ha de culminar el 2014, quan –segon està previst– no quedaran tropes de combat aliades al país.

stats