Publicitat
Publicitat

Iran

L'Iran augmenta la seva producció d'urani enriquit

Segons l'OIEA, Teheran ha enriquit urani al 27%, superant el llindar del 19,75% que al·legava que no havia traspassat

L'Iran continua augmentant la seva producció d'urani enriquit i ha arribat a nivells de puresa superiors als que ha declarat fins ara, segons ha informat aquest divendres l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica (OIEA) a Viena.

A la planta atòmica subterrània de Fordo, al sud de Teheran, s'han registrat traços d'urani enriquit de fins al 27%, cosa que supera el llindar del 19,75% indicat per Teheran com a màxim fins ara, segons assenyala un informe de l'agència nuclear de l'ONU al qual ha tingut accés l'agència Efe. 

Segons els inspectors de l'OIEA, l'Iran assegura que aquest excés es deu a "raons tècniques fora de l'abast del control operatiu". Un diplomàtic proper a l'organisme ha dit que "això pot passar", cosa que sembla restar importància a la qüestió, tot i que la mateixa font destaca que l'OIEA ha d'investigar aquest incident.

Amb una puresa del 20% la ciència parla d'"urani poc enriquit", mentre que a partir d'aquest valor es parla d'"urani altament enriquit". El que preocupa a Occident és que resulta més difícil arribar al 20% d'enriquiment des de zero que avançar des del 20% fins al 90%, el nivell necessari per fabricar bombes.

Aquest enriquiment s'ha produït en una planta que es troba a l'interior d'una muntanya propera a la ciutat santa de Qom, per la qual cosa queda fora de l'abast de qualsevol intervenció militar des de l'aire.

Més continguts de

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT