IRAN
Internacional 04/01/2012

La Unió Europea arriba a un acord per prohibir les importacions de cru iranià

Bussel·les se sumarà així a la iniciativa nord-americana d'aïllar econòmicament el règim iranià, que depèn bàsicament de les exportacions petrolieres. Les sancions s'aprovaran en el pròxim Consell de Ministres del 30 de gener

Agències
1 min
La moneda iraniana, el rial, suma greus pèrdues des de l'anunci de les sancions. REUTERS

Brussel·lesLa Unió Europea ha arribat aquest dimecres a un principi d'acord per a un embargament de les importacions de petroli iranià, en el marc d'una nova ronda de sancions que pretenen imposar a Teheran.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Fonts diplomàtiques han indicat que tant Grècia com Espanya han mostrat ja la seva disposició a aprovar les sancions, que signifiquen posar un embargament sobre el cru iranià i congelar els comptes del Banc Central de Teheran als països de la UE. Les mesures entraran en vigor durant el pròxim Consell de Ministres del 30 de gener a Brussel·les.

El mateix to que els Estats Units

Els Vint-i-set s'uniran així al paquet de sancions que van imposar els Estats Units el cap de setmana. El president nord-americà, Barack Obama, va firmar una llei que tenia en compte embargar el cru iranià i congelar els béns del Banc Central de Teheran. Tot i això, el líder dels EUA va assegurar que la mesura no entrarà en vigor fins d'aquí a sis mesos.

El president francès, Nicolas Sarkozy, ja va urgir ahir als Vint-i-set adoptar aquestes mesures, després que l'Iran pugés el seu to d'amenaça sobre els Estats Units arran d'unes maniobres a l'Estret d'Omuz.

Les forces armades iranianes van finalitzar dimarts unes maniobres de 10 dies al Golf Pèrsic per demostrar a Occident que poden respondre a qualsevol atac contra la seva cursa nuclear.

stats