Àsia
Internacional 27/04/2012

El Japó i els EUA pacten retirar 9.000 'marines' d'Okinawa

L'acord arriba abans de l'entrevista entre el primer ministre japonès i Obama a Washington. La població nipona s'oposa cada cop més a la presència militar nord-americana al seu país

Afp
2 min
Imatge del març del 2011 que mostra 'marines' dels EUA d'una de les expedicions de la base aèria d'Okinawa. / HITOSHI MAESIRO / EFE

TòquioEl Japó i els Estats Units han anunciat aquest divendres la retirada de 9.000 'marines' de l'illa d'Okinawa (al sud del Japó), on la presència militar nord-americana és cada vegada menys acceptada per la població. "Uns 9.000 'marines', acompanyats de les seves famílies, seran desplaçats d'Okinawa cap a una altra destinació fora del Japó", indica un comunicat conjunt publicat a Tòquio.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La redistribució es repartirà entre les illes americanes de Guam i Hawaiï, i Austràlia. Per contra, el text no fa cap avançament sobre la qüestió controvertida de la mudança de la base aèria de Futenma cap a una badia protegida de l'illa, que és rebutjada per gran part de la població local. En el comunicat, els dos governs "reconfirmen que aquesta és l'única solució viable que s'ha trobat fins ara", sense fixar cap calendari.

El ministre japonès d'Afers Estrangers, Koichiro Gemba, ha declarat que aquest acord era necessari per reflectir una realitat regional en plena evolució, enmig d'un creixement del poder de la Xina. "Els canvis en l'entorn de seguretat no ens esperaran. El Japó i els EUA han d'assumir les seves responsabilitats, jugar el seu paper i aplicar els plans ràpidament", ha dit als periodistes. "El problema [de la mudança de la base] ho ha bloquejat tot. Hem de progressar sempre que sigui possible".

Part de la nova estratègia dels EUA a l'Àsia

L'acord arriba abans de la visita que farà la setmana que ve el primer ministre japonès, Yoshihito Noda, a Washington per entrevistar-se amb el president Barack Obama. La trobada forma part d'una estratègia global de reorganització del contingent americà a l'Àsia, amb una intensificació de la cooperació militar amb Austràlia, les Filipines i Singapur.

La forta presència americana a l'illa d'Okinawa, on s'hi concentra aproximadament la meitat dels 47.000 soldats que els EUA mantenen a l'arxipèlag, és des de fa temps una font de tensions entre els dos països. El 2006, els EUA van acceptar desplaçar la base aèria de Futenma, situada en plena zona urbana, cap a una badia protegida. Però els opositors nipons a la presència militar americana, acusada de ser una font d'inseguretat, reclamen el tancament definitiu de la base.

stats