Crisi de les corees
Internacional 18/12/2010

L'enviat dels EUA a Corea del Nord qualifica la situació de “polvorí”

En declaracions a la cadena de televisió nord-americana CNN, el polític demòcrata ha explicat que en les seves entrevistes amb les autoritats nord-coreanes ha demanat “moderació”, i alhora ha assenyalat que mai havia vist una crisi tan seriosa entre les dues corees.

Agències
2 min
Militars Sud coreans patrullen a l'illa de Yeonpyeong

Seül p { margin-bottom: 0.21cm; }a:link { } El governador de l'estat nord-americà de Nou Mèxic, Bill Richardson, ha qualificat la situació que es viu a la península coreana com un “polvorí”, durant la seva visita no oficial a Corea del Nord destinada a rebaixar les tensions entre els dos països.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La tensió a la península coreana es va disparar arran de l'atac nord-coreà del 23 de novembre a l'illa sud-coreana de Yeongpyeong a la tensa frontera del Mar Groc, que va deixar quatre morts i va ser un dels enfrontaments més greus des del final de la guerra entre dos països el 1953. Corea del Sud ha respost a aquest atac organitzant tres exercicis militars en les seves costes que han estat rebuts amb amenaces verbals per part del règim comunista de Corea del Nord, sense que de moment s'hagi produït una nova confrontació.

Richardson, que abandonarà el seu càrrec de governador de Nou Mèxic a finals d'aquest mes, va iniciar aquest dijous una visita privada de quatre dies a Pyongyang, on ha subratllat la necessitat d'extremar "contenció" en la situació actual. Segons ha explicat a la CNN, amb aquesta finalitat va presentar una sèrie de propostes, que no va precisar, al negociador nuclear de Corea del Nord, Kim Gye-gwan, que va ser qui el va convidar a fer el viatge.

Richardson ha assenyalat a més que té la sensació que les autoritats nord-coreanes volen rebaixar les tensions i que els ha demanat que permetin a Corea del Sud dur a terme les seves previstes maniobres militars. Corea del Sud ha anunciat per aquesta setmana nous exercicis militars d'un dia al Mar Groc davant de l'illa de Yeonpyeong, previsiblement dilluns o dimarts que ve, segons l'agència local Yonhap.

Rússia i Xina han expressat la seva preocupació per aquestes maniobres a causa de la proximitat amb la costa nord-coreana ja que es desenvoluparan a la zona on es va produir l'atac nord-coreà el 23 de novembre. Aquest atac amb artilleria de Corea del Nord va passar quan Corea del Sud duia a terme maniobres amb milers de militars a la zona.

Ahir, Pyongyang va advertir d'un atac encara “més mortal” contra l'illa de Yeonpyeong si Seül porta a terme noves maniobres, segons l'agència estatal nord-coreana KCNA.

Bill Richardson ha estat a Corea del Nord en diverses ocasions, l'última a l'abril de 2007, quan va viatjar a aquest país per recollir les restes de soldats nord-americans morts a la guerra de Corea. El 1994, abans de ser governador, va encapçalar la missió diplomàtica que va aconseguir l'alliberament d'un pilot d'un helicòpter abatut en creuar distretament la frontera intercoreana. Dos anys més tard, el 1996, va aconseguir a Pyongyang l'alliberament del nord-americà Evan Hunziker, detingut per presumpte espionatge.

stats