Iran
Internacional 22/05/2012

L'OIEA anuncia un principi d'acord nuclear amb l'Iran

De tornada de Teheran, el cap de l'organisme de control nuclear de l'ONU diu que està a prop de signar un acord amb l'Iran per investigar les seves activitats atòmiques

Efe
1 min
El director general de l'OIEA parla amb la premsa a la seva arribada a l'aeroport de Viena provinent de Teheran. / DIETER NAGL / AFP

VienaL'Organisme Internacional per a l'Energia Atòmica (OIEA) i l'Iran han arribat a un principi d'acord per resoldre els dubtes sobre la naturalesa del programa nuclear iranià, segons ha anunciat avui a Viena Yukiya Amano, director general d'aquesta agència de l'ONU. "S'ha pres la decisió anb [Saïd] Jalili [el negociador iranià] de firmar un acord. Segueix havent-hi algunes diferències però no seran un obstacle", ha afirmat el diplomàtic japonès en arribar a l'aeroport de la capital austríaca des de Teheran, on s'ha reunit amb les autoritats iranianes.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Amano ha afirmat que les autoritats iranianes han assegurat que aquestes diferències no impediran que "en breu" es tanqui aquest acord per establir un procediment que permeti aclarir els assumptes pendents sobre el polèmic programa nuclear del país asiàtic. Això inclouria la visita dels inspectors de l'organisme a les instal·lacions sospitoses de desenvolupar el programa.

El màxim responsable de l'OIEA ha precisat que encara no es pot dir quan es firmarà aquest acord, i que d'aquí a uns dies s'establirà la data. Amano ha indicat que l'acord inclourà l'assumpte de Parxin, una instal·lació nuclear subterrània que els inspectors de l'OIEA insisteixen en voler visitar.

Aquest avenç en els contactes arriba després de mesos d'estancament en els esforços de l'OIEA per aclarir certs aspectes del programa atòmic de l'Iran que fan sospitar de si el seu objectiu és militar, com acusen els EUA i Israel, o civil, com assegura Teheran.

Els experts de l'OIEA investiguen des de fa gairebé una dècada les activitats nuclears de l'Iran, que durant 18 anys va mantenir en secret els seus avanços atòmics, cosa que ha causat una gran desconfiança en la comunitat internacional.

stats