Àsia

L'ONU estudia si Corea del Nord ven armes a Síria i Birmània

El règim de Pyongyang vendria il·legalment armes i béns de luxe a països com Síria o Birmània, segons un informe confidencial de l'ONU


Un equip d'experts que supervisa el compliment de les sancions imposades sobre Corea del Nord investiga la possible venda d'armes per part del règim de Pyongyang a Síria i Birmània, segons un informe confidencial a què ha tingut accés l'agència Reuters.

El document s'ha presentat a les Nacions Unides aquesta setmana i afirma: "Corea del Nord continua desafiant les resolucions de l'ONU". L'equip d'experts hauria reunit les denúncies d'altres països sobre la venda il·lícita d'armes i béns de luxe per part de Pyongyang. "Els estats membres no han informat el comitè de cap violació que impliqui la transferència d'armes nuclears o de destrucció massiva, però han informat en diverses ocasions d'importants violacions, incloent-hi la venda il·legal d'armes i també de béns de luxe", diu l'informe.

Un dels casos relacionats amb la venda il·lícita d'armes a Síria va ser presentat davant el comitè el mes passat. "L'abril del 2012, França va informar el comitè que havia inspeccionat i trobat, el novembre del 2010, un enviament il·lícit d'armes de la República de Corea del Nord i destinades cap a Síria", diu l'informe.

Entre els béns a què es refereix el text hi ha carregaments de tabac i alguns vehicles Mercedes-Benz de segona mà. A més, el Japó ha denunciat davant el comitè que el règim de Pyongyang va importar milers d'ordinadors i milers de dòlars en cosmètics entre el 2008 i el 2010. La majoria de les mercaderies haurien entrat a través de la Xina.