Un dictador asiàtic es fa erigir una gegantina estàtua eqüestre d'or

Milers de persones assisteixen a Asgabat a la inauguració de l'estàtua del president del Turkmenistan, la república del gas

Quan Jennifer López va anar a cantar per ell en privat el món va descobrir que en una recòndita república exsoviètica, situada entre l'Iran i l'Afganistan, hi ha un dictador excèntric i egocèntric a qui ningú gosa criticar: al seu país, perquè el controla amb mà de ferro; a Occident, perquè el Turkmenistan, un dels països més aïllats i autoritaris, és ric en gas, que subministra a la Xina, Rússia i l'Iran. Tan ric, tan excèntric i tan egocèntric és Gurbanguly Berdimuhamedow, que s'ha fet erigir una estàtua eqüestre d'or, a la inauguració de la qual han assistit milers de persones.

Saparmurat Niyazov va dominar el Turkmenistan durant les dues dècades posteriors a la caiguda de l'URSS. El seu ego era tan gran que la seva imatge apareixia arreu, des de les ampolles de vodka fins al logo de la televisió nacional. El seu hereu, Gurbanguly Berdimuhamedow, va arribar al poder gràcies a unes eleccions presidencials, celebrades l'any 2007. Però el fet que Berdimuhamedow aconseguís un 89,23% dels vots dóna una idea del caràcter totalitari del règim.

Un caràcter totalitari que s'ha evidenciat aquest dilluns, el dia en què una gegantina estàtua daurada del president ha estat inaugurada a Asgabat, la capital del país. Milers de persones omplien la plaça on s'ha erigit el monument, mentre els estudiants cridaven "Glòria a Arkadag!". L'estàtua, que juntament amb el pedestal de marbre blanc fa 21 metres d'alçària, mostra Berdimuhamedow amb un colom a la mà. Inspirada en l'estàtua de bronze de Pere I el Gran, a Sant Petersburg, està banyada en or de 24 quirats.

En ser nomenat president, ara fa set anys, Berdimuhamedow, dentista de formació, va prometre que acabaria amb el costum d'idolatrar les estàtues daurades del seu predecessor, i en va ordenar el trasllat de la majoria als afores de la capital.

Més continguts de