Internacional 30/07/2012

Una apagada elèctrica deixa 350 milions de persones sense llum a l'Índia

La pitjor caiguda del sistema de la dècada ha pogut ser parcialment solucionada en vuit hores gràcies a la col·laboració de Bhutan

Ara / Agències
2 min

Barcelona350 milions de persones s'han trobat sense electricitat, aquest dilluns, a diverses regions de l'Índia, entre elles, Nova Delhi, la capital. Centenars de trens han hagut d'aturar-se durant la nit, i tota la xarxa de metro de Nova Delhi s'ha vist afectada. També han fallat els semàfors i senyals lluminosos de les grans ciutats, provocant un caos circulatori de grans proporcions.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aproximadament a les 11 del matí, hora local, el 60% de la potència elèctrica s'ha recuperat, segons ha informat el ministre indi d'energia, Sushil Kumar Shinde.

El país veí Bhutan ha sigut part de la solució al problema, cedint part de la seva producció elèctrica a l'Índia, que ha pogut restablir el servei de metro a les nou del matí.

Shinde ha explicat que el tall elèctric ha sigut provocat per alguns estats que estaven gastant més energia de la que tenien assignada. “El motiu de l'apagada ha sigut que diversos estats que agafaven més electricitat de la que podien i han fet pujar la freqüència de la xarxa. Aquests estats seran durament penalitzats”, ha dit el ministre.

Una xarxa deficient

Tot i el caos que ha provocat a algunes grans ciutats, molts ciutadans no han notat l'apagada, ja que a l'Índia hi ha 289 milions de persones sense accés a la xarxa elèctrica. Segons dades del 2011, un 25% de la població índia està exclosa de la xarxa, xifra que augmenta a un 33% a les zones rurals.

L'Índia és el cinquè productor mundial d'electricitat, però el seu consum per persona és dels més baixos del món. El 2009 els indis van gastar 571 Kwh per persona, mentre que els EUA en van consumir 12.914 Kwh.

Els governants de l'Índia estan molt preocupats pel consum elèctric, i imposen freqüents mesures d'estalvi. A l'estat de Punjab s'ha prohibit l'ús d'aparells d'aire condicionat a tots els edificis del govern, i a partir de l'agost reduirà els horaris d'atenció al ciutadà per estalviar encara més. L'estat d'Uttar Pradesh, el més poblat del país, ha obligat els centres comercials a tancar a les 19h per reduir el consum de llum i refrigeració.

stats