Xina
Internacional Àsia 06/09/2022

Un barri de la Xina ofereix 288 euros als positius de covid-19

La iniciativa de la ciutat de Dalian, al nord-est del país, forma part de la política covid zero

ARA
2 min
Residents darrere d'una botiga, durant el brot de coronavirus registrat al districte de Tianshan

BarcelonaDes de finals d'agost, la Xina viu immersa en una nova onada de coronavirus que, durant la setmana passada, va afectar gairebé totes les províncies del país. Tot i que la situació és lleu i no se superen els 1.500 casos diaris, les autoritats han tornat a recórrer a la política de covid zero a través de confinaments –que afecten actualment 300 milions de persones– i proves massives. Aquesta política inclou, entre altres coses, l'aïllament total de les persones que donin positiu i dels seus contactes propers, unes mesures que han estat criticades els últims mesos pels ciutadans. Per això, entre les mesures per incentivar els tests i frenar de manera ràpida els brots, algunes autoritats locals ofereixen fins i tot una recompensa als qui donen positiu de covid.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

És el cas d'un barri de la ciutat de Dalian, a la península de Liaodong, al nord-est del país, on es remunera amb 2.000 iuans (288 euros) els residents que donin positiu en una prova d'antígens i n'informin les autoritats. La iniciativa es va fer viral el cap de setmana passat, quan l'agència xinesa de notícies Yidian Zixun va difondre un vídeo a les xarxes socials en què apareixen sanitaris anunciant amb un altaveu la mesura.

I és que a la ciutat portuària, de més de set milions d'habitants, es van detectar dilluns dos nous casos simptomàtics i 85 asimptomàtics d'òmicron. Per això, les autoritats locals han fet córrer la veu entre els habitants del barri, que són sotmesos de manera diària a tests d'antígens. A diferència de les proves PCR, els resultats dels tests d'antígens no es recullen en una base de dades centralitzada i per això les autoritats demanen als residents informació sobre el seu estat.

No és la primera vegada que un govern local de la Xina recorre a incentius econòmics per localitzar possibles casos positius de coronavirus. El desembre passat, la ciutat nord-oriental de Harbin va anunciar que els habitants que es fessin un test d'àcid nucleic i donessin positiu rebrien una recompensa de 10.000 iuans (1.442 euros). A més, en unes quantes localitats de la província de Hebei, al nord de la Xina, i de Fujian, al sud-est del país, els veïns han rebut diners per ajudar a identificar possibles infectats.

La Xina ha patit en els últims mesos onades de rebrots atribuïdes a la variant òmicron amb les pitjors xifres de contagis des de l'inici de la pandèmia. Segons els comptes oficials, des de l'inici de la pandèmia s'han infectat 245.367 persones al país, de les quals 233.915 han aconseguit curar-se i 5.226 han mort, tot i que la xifra total d'infectats exclou els asimptomàtics.

stats