MÓN
Internacional 18/03/2011

Javier Dies, sobre la resolució de la catàstrofe nuclear al Japó: "Som al tercer assalt i n'hi ha quinze"

El catedràtic d'energia nuclear de la Universitat Politècnica de Barcelona (UPC) assegura que "milloraríem la seguretat de les centrals si construíssim magatzems centrals per guardar els elements de combustible gastats, ja que les piscines estan massa plenes"

Redacció
1 min
javierdies

BarcelonaJavier Dies, catedràtic d'energia nuclear de la Universitat Politècnica de Barcelona (UPC), ha declarat, a RAC1, que a la central nuclear de Fukushima "s'ha fet el que era més prioritari en cada moment". "El reactor emet calor de dos a deu megawatts, mentre que la piscina d'emmagatzematge de combustible n'emet menys, però ambdós s'han de refrigerar. "S'està intentant restablir l'electricitat per posar en marxa els sistemes de refrigeració, però encara no sé si ho han pogut fer", ha dit Dies. Pel que fa al fum blanc que segueixen traient els reactors, Dies ha assegurat que "això és vapor, però també podria portar radioactivitat". Amb tot, el catedràtic d'energia nuclear ha pronosticat que el problema necessitarà encara temps per resoldre's: "Som al tercer a assalt i n'hi ha quinze".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

D'altra banda, Dies ha contradit el comissari europeu d'energia, Ghünter Oettinger, que ahir va criticar el "mal estat" de les centrals nuclears europees: "No estan en mal estat, potser alguna de l'Europa de l'Est". Malgrat tot, ha assegurat que "milloraríem la seguretat de les centrals si construíssim magatzems centrals per guardar els elements de combustible gastats, ja que les piscines estan massa plenes".

stats