Centenars de milers de manifestants pel sufragi universal a Hong Kong

El govern xinès s'afanya a rebaixar la transcendència de les protestes

Hong Kong ha viscut una històrica manifestació prodemocràtica en què s'ha reclamat el sufragi universal i la democratització de la ciutat. Els organitzadors xifren la participació en mig milió de manifestants, mentre que les autoritats xineses parlen de menys de cent mil. Uns quants milers han continuat manifestant-se fins ben entrada la nit de dimarts –hora local– mentre es resistien a ser desallotjats pels quatre mil efectius de la policia xinesa. En qualsevol cas, es tracta d'una de les oposicions més sòlides al Partit Comunista Xinès en els últims deu anys.

Les protestes coincideixen en el XVIIè aniversari del retorn de la colònia britànica a la sobirania xinesa i s'emmarquen en la demanda de més llibertat democràtica que el govern regional de Hong Kong reclama a la Xina. La manifestació arriba després d'un referèndum no oficial sobre el sufragi universal en què es van recollir 800.000 vots, una consulta que el govern de Pequín considera "il·legal".

La policia xinesa ha detingut més de 500 manifestants que resistien el desallotjament en el districte financer de Hong Kong. La policia ha justificat les detencions dels protestants per haver-se reunit il·legalment i haver obstruït la feina del cos policial.