Internacional 17/12/2010

El primer ministre xinès reforça les relacions amb el Pakistan després de fer-ho amb l'Índia

El primer ministre xinès, Wen Jiabao, ha arribat avui al Pakistan carregat amb una proposta multimilionària per reforçar l'aliança militar i econòmica amb el país, malgrat les noves i millorades relacions de la Xina amb l'Índia, un país amb què el Pakistan té un conflicte històric territorial al Caixmir

Agències
1 min
El Primer ministre xinès Wen Jiabao arriba a el Pakistan

Islamabad p { margin-bottom: 0.21cm; } Wen, que arriba d'una visita de tres dies a Nova Delhi, on ha firmat un gran acord econòmic, s'espera que també al Pakistan firmi acords de comerç per un valor de 15.000 milions d'euros. També està previst que ofereixi ajuda xinesa per construir un port estratègic.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La visita vol assegurar al vell amic de la Xina que les aliances amb l'Índia no afecten les seves relacions. Wen ha utilitzat més de 12.000 milions d'euros en acords i promeses de suport polític per enamorar l'Índia i deixar de banda les disputes que hi té la Xina, també per qüestions territorials i de fronteres. Però al Pakistan els acords podrien fins i tot ser més dolços. Les dues parts esperen firmar 14 acords de col·laboració en les àrees de comerç, salut, educació, energia i infraestructures.

“La Xina encara es mira el Pakistan i l'Índia a través de les mateixes lents” diu Hamayoun Khan, un analista independent i un exinvestigador de les relacions entre la Xina i el Pakistan de l'Institute of Strategic Studies d'Islamabad, “mentre els EUA consideren el Pakistan una part de la regió de l'Afganistan, i l'Índia com un país separat, la qual cosa no agrada al Pakistan”.

stats