Afganistan
Internacional 21/02/2012

Protesta multitudinària per la crema d'Alcorans a una base de l'Afganistan

El comandant de les tropes de l'OTAN a l'Afganistan ha demanat perdó per la suposada crema d'Alcorans a una base nord-americana. Una protesta de milers de persones s'ha concentrat a les portes de les instal·lacions

Agències
2 min
Manifestants afganesos mostren c

KabulEls rumors que un Alcorà havia estat cremat a una base nord-americana de l'Afganistan han dut a una gran protesta aquest dimarts al matí. La concentració ha aplegat, segons fonts oficials, prop de 3.000 persones davant la base aèria dels Estats Units a Bagram, uns 60 quilòmetres al nord de Kabul. Els manifestants han cremat un quiosc, segons l'agència afganesa AIP, que a més cita un testimoni que ha dit, a mig matí, que ha sentit trets a prop i que el nombre de persones congregades a les portes de Bagram estava creixent.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Poc després de l'inici de les protestes, el cap de la missió de l'OTAN a l'Afganistan (ISAF), el general John Allen, ha emès un comunicat en què anuncia una investigació i presenta les seves disculpes tant a les autoritats com al poble afganès. "Quan ens hem assabentat d'aquestes accions, hem intervingut immediatament i les hem aturat", afirma. Allen no ha concretat què va passar exactament a l'interior de la base, però ha reconegut que "sembla que personal de la missió s'ha desfet de manera impròpia d'un gran nombre de material religiós islàmic que incloïa Alcorans".

Trobats a les escombraries

Segons fonts afganeses, els Alcorans eren en unes escombraries que dos soldats de la coalició liderada pels EUA transportaven en un camió, dilluns a la nit, cap a una fossa on es cremen les deixalles de la base. Quan cinc afganesos que treballen a la incineradora van veure els textos religiosos a les escombraries, van aturar el procés d'eliminació de la brossa.

La profanació de l'Alcorà és un assumpte molt sensible a l'Afganistan, on una vintena de persones, entre elles set treballadors de l'ONU, van morir en protestes l'any passat arrel de la crema pública d'un exemplar en una església de Florida.

Bagram, a una hora de Kabul, és la principal base de les tropes internacionals presents a l'Afganistan, que es troben immerses en ple procés de retirada després d'una dècada de guerra contra els insurgents talibans, encara actius en gran part del país.

stats