Afganistan
Internacional 22/02/2012

Les protestes s'estenen per l'Afganistan i causen almenys set morts

Un mínim de set persones han estat assassinades i una trentena ferides en manifestacions a l'Afganistan, mentre s'estenen pel país les protestes per la crema d'Alcorans a una base nord-americana

Agències
2 min
Diversos afganesos es manifesten aquest dimecres a Kabul. / S. SABAWOON / EFE

KabulAlmenys set persones han mort aquest dimecres i una trentena han resultat ferides per trets de la policia durant les protestes antiamericanes en diversos punts de l'Afganistan, després que exemplars de l'Alcorà fossin presumptament cremats el dia abans a la base militar nord-americana de Bagram –a uns 60 quilòmetres de Kabul–, segons fonts oficials i mèdiques.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Les manifestacions s'han tornat violentes. Els concentrats han començat a atacar la policia amb pedres. En un enfrontament, tres persones han estat assassinades i més de deu ferides", ha dit Roshna Khalid, portaveu de les autoritats provincials, que ha afegit que "alguns dels manifestants anaven armats".

"Mort a Obama"

Els motins violents, als crits de "Mort a Amèrica" i "Mort a Obama", han continuat al districte de Shinwari, a la província de Parwan –on se situa Bagram–, i han esclatat també a dos punts de la capital, Kabul, i a Jalalabad, a l'est, que també alberga una important base militar de la missió de l'OTAN a l'Afganistan (ISAF), composta en més de dos terços per tropes nord-americanes. Les dues concentracions a Kabul s'han dispersat.

Els disturbis més greus han tingut lloc a Shinwari. És en aquesta zona on s'han produït totes les víctimes excepte dues: un manifestant a estat assassinat a Kabul i un altre a Jalalabad, segons fonts mèdiques.

La imatge de l'OTAN, més malmesa

D'altra banda, l'ambaixada nord-americana ha tancat les seves portes i ha suspès tots els viatges.

Les profanacions del llibre sagrat de l'islam, actes considerats com a blasfems pels musulmans, comeses per soldats estrangers sobrevenen periòdicament a l'Afganistan, desencadenant generalment manifestacions violentes.

Aquest nou cas és un desastre en les relacions públiques de l'ISAF, les forces de la qual lluiten contra els militants talibans abans de la retirada de les tropes de combat estrangeres al final del 2014.

stats