Internacional 02/05/2013

És el soldat oblidat durant 44 anys al Vietnam un impostor?

Un informe del departament de Defensa dels Estats Units afirma que el sergent Robertson és, de fet, Dan Tan Ngoc, un vietnamita

Ara
2 min

BarcelonaA començaments de setmana el realitzador Michael Jorgensen va presentar 'Unclaimed' (No reclamat), un documental en el qual explica la història del sergent Robertson, un soldat americà que fa 44 anys va desaparèixer al Vietnam després de patir un accident d'helicòpter. La història del soldat deixat enrere i començant una vida nova al país on va ser fet presoner ha corregut per les xarxes com la pólvora. Però la història podria ser molt menys especial del que es creia: un informe del departament de Defensa dels Estats Units que ha arribat a mans de diversos mitjans de comunicació anglesos, entre ells 'The Independent', llença per terra la teoria del documental i afirma, ras i curt, que Robertson és un impostor.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El documental, a punt de ser estrenat als Estats Units, mostra com un veterà de guerra, Tom Faunce, torna al Vietnam a intentar trobar el sergent, fins que acaba descobrint-lo en un petit poble del sud del país. L'home torna a Amèrica, on es retroba amb la seva família. Amb escenes molt intenses, el film, fortament promocionat, ha fet plorar l'audiència allà on s'ha mostrat.

Però les llàgrimes es podrien haver vessat de forma estèril si resulta que qui té la raó no és el documental sinó un informe del departament de Defensa dels Estats Units que assegura que l'home no és el sergent Robertson sinó Dan Tan Ngoc, un vietnamita. Segons aquest informe, la CIA ja va detectar l'home fa anys, i s'hi va entrevistar. Durant aquella trobada, l'home va acabar confessant que s'havia inventat la història, que es feia passar per algú que no era. Es tracta d'un fet que no és del tot insòlit: les forces armades estan acostumades ja a falsos veterans de guerra.

Si es confirma aquesta versió, les conseqüències poden ser un desastre financer per a Jorgensen, autor del documental. Si Robertson és un impostor, 'Unclaimed' és un frau, encara que, paradoxalment, sigui la pel·lícula la que ha sigut víctima de l'engany.

stats