Internacional 06/02/2013

Terratrèmol de 8 graus a les illes Salomó

El tsunami posterior ha provocat almenys 5 morts

Efe
2 min
Butlletí enviat pel Centre d'Alertes de Tsunamis al Pacífic/ NOAA -NWS

SidneyAlmenys cinc persones, quatre ancians i un nen, han mort a causa del tsunami originat per un terratrèmol de 8 graus en l'escala de Richter que ha destruït diversos municipis a les illes Salomó, al Pacífic Sud.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El fort terratrèmol ha colpejat a les 12.12, hora local, i a 5 quilòmetres de profunditat sota el mar la província de Santa Cruz, al sud-est de les Salomó, segons el servei geològic dels Estats Units.

El tsunami, amb onades de 90 centímetres ha destruït tres pobles prop de Lata, la capital provincial i zona més afectada per la catàstrofe.

El director d'infermeria de l'hospital de Lata, Augustine Bilve, ha confirmat els cinc morts a la televisió neozelandesa TVNZ i afegeix que el centre està atenent diversos ferits pel tsunami, que hauria afectat centenars de persones.

El mateix canal de televisió ha indicat que algunes informacions apunten cap a un nombre indeterminat de desapareguts i que el personal mèdic es troba a la zona per ajudar les víctimes.

Abans, el comissari de la policia de les illes Salomó, John Lansley, ha explicat que el tsunami ha destruït almenys tres llogarets i danyat part de la pista d'aterratge de l'aeroport de Lata, la qual cosa afectaria l'arribada de l'ajuda humanitària.

Després del sisme, el Centre d'Alerta de Tsunami del Pacífic ha emès una alerta per a la regió, però hores després l'ha cancel·lat, encara que Nova Zelanda encara no ha retirat l'alerta a la costa de l'illa Nord.

El Japó ha emès també una alerta groga de tsunami que afecta tota la costa oriental de l'arxipèlag. L'agència de meteorologia japonesa adverteix la possibilitat que el mar pugi entorn als 50 centímetres.

El terratrèmol de 8 graus ha tingut l'epicentre a 347 quilòmetres de la localitat de Kira Kira, a les illes Salomó, i posteriorment s'han notat diverses rèpliques de fins a 6,6 graus. Aquesta regió ha patit des d'ahir almenys una desena de sismes, amb magnituds d'entre 4,9 i 6,3 graus.

El 2007, un terratrèmol de 8,1 graus va causar 52 morts en l'arxipèlag de les illes Salomó, formades per un miler d'illes i una població d'unes 523.000 persones.

Aquest arxipèlag es troba sobre l'anomenat Anell de foc del Pacífic, una àrea de gran activitat sísmica i volcànica sacsejada per uns 7.000 tremolors a l'any, la majoria, moderats.

stats