Internacional 19/09/2012

Un vídeo de tortures en una presó de Geòrgia desencadena una onada de protestes al país

El president georgià suspèn tots els funcionaris de presons per intentar frenar la indignació popular

Ara
2 min

BarcelonaEl president georgià, Mikhaïl Saakaixvili, ha suspès tots els funcionaris de presons després que dos canals independents del país emetessin dimarts a la nit un vídeo on es veia com torturaven diversos presos. Saakaixvili intenta així frenar l'onada de protestes espontànies que han inundat el país des d'aquesta matinada de dimecres.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En les imatges, gravades durant dos anys amb càmera oculta per un funcionari de presons que actualment viu refugiat a Bèlgica, es veu com el personal d'un centre penitenciari colpeja durament presos i n'agredeix un sexualment amb una escombra.

En una compareixença en directe a través de la televisió pública, Saakaixvili ha anunciat "tolerància zero" a "qualsevol violació dels drets humans" i ha ordenat que "la policia es desplegui immediatament dins de les presons", per suplir el funcionariat temporalment suspès per les agressions.

Indignació a Tbilissi

L'emissió del vídeo, gravat a la presó número 8 de Gladani, ha mobilitzat milers de persones. A la capital, Tbilissi, els manifestants s'han concentrat aquesta matinada de dimecres davant de la seu de la televisió nacional, on han demanat la dimissió del ministre encarregat de les presons, Khatuna Kalmakhelidze. Hores més tard, Kalmakhelidze deixava el seu càrrec argumentant que els seus esforços per garantir els drets humans a les presons "s'havia provat que eren insuficients".

Un test electoral

Hores més tard de la primera polèmica emissió, una altre canal de televisió de l'oposició va emetre més vídeos on es veien abusos en un centre de detenció juvenil.

Les imatges surten a la llum pocs dies abans de les eleccions parlamentàries, que se celebraran el pròxim 1 d'octubre i que s'han convertit en el test més important per a la democràcia del país des de la revolució.

El partit del president Saakaixvili es veu amenaçat per l'home més ric de Geòrgia, Bidzina Ivanishvilim, que ha promès guanyar les eleccions. El populista Ivanishvili s'ha guanyat el vot de molta gent pobre que intenta tirar endavant en la nova economia neoliberal del país, segons explica la BBC.

stats