Internacional 08/11/2012

Escletxes de reforma política a la Xina: 3 claus per entendre el Congrés del Partit Comunista

El president Xu Jintao ha obert la reunió alertant que la corrupció pot fer caure l'estat

Efe
3 min
Estudiants xinesos observen el discurs de Hu Jintao

PequínEl president xinès Hu Jintao ha obert aquest dijous el XVIII Congrés del Partit Comunista de la Xina, del qual han de sortir els líders del país per a la propera dècada. En el seu discurs d'obertura, Hu Jintao ha subratllat avui la necessitat urgent que el partit governant lluiti contra la corrupció a les seves files i ha advertit que si fracassa "podria causar la caiguda de l'estat". Les paraules de Hu ressonen en un any marcat per l'escàndol al voltant de Bo Xilai, fins al març passat màxim líder del partit comunista en una de les principals ciutats xineses, Chongqing, i que sonava com a candidat a formar part de la nova cúpula que surti del Congrés. Ara, però, afronta un possible judici per corrupció. Fa unes quantes setmanes, 'The New York Times' també va revelar en un reportatge una fortuna de 2.700 milions de dòlars amassada pel primer ministre de la potència asiàtica, Wen Jiabao, i la seva família.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

S'espera que al Congrés, que se celebra un cop cada cinc anys i que serà clausurat el 14 de novembre, es nomeni el vicepresident del país, Xi Jinping, com a secretari general del partit. En els pròxims mesos, Xi Junping també assumirà la prefectura d'estat.

L'endemà de la clausura del Congrés, el 15 de novembre, en la primera reunió del comitè central es decidirà la composició del politburó −de 24 membres− i del comitè permanent −actualment de nou membres, tot i que s'espera que es redueixi a set−, els veritables nuclis de poder del partit i del país.

Una de les especulacions més esteses és que el nou lideratge del país té el ferm convenciment que cal alguna mena de reforma política si vol garantir la seva supervivència. Una idea que encoratja la premsa occidental a situar Wang Yang o Li Yuanchao, considerats reformistes, a les travesses per al comitè permanent del politburó i reforçada per les insistents crides a l'obertura política que ha fet en els últims anys el primer ministre Wen Jiabao.

1. Democràcia?, de moment, més participació

No ens enganyem, és improbable que ni del divuitè congrés ni, d'aquí a cinc anys, del dinovè, en surti un Gorbatxov xinès, per entendre'ns. Però conceptes com la redistribució del poder, la supervisió independent i, sobretot, la democràcia interna probablement entraran amb força en l'encriptada fraseologia del Partit Comunista Xinès. Conceptes que podrien conduir a un model més participatiu i, a la llarga, a alguna cosa semblant a la democràcia real.

2. 'Democràcia interna', pas previ a la reforma política

Per democràcia interna s'entén l'expansió dels mecanismes d'elecció que fan més participatiu el partit. Abraçat per Hu Jintao, el concepte dista molt del de reforma política, però és un estadi intermedi que al partit consideren necessari en l'aposta pel gradualisme. S'especula que l'elecció del politburó pugui aconseguir −per primer cop en un congrés− més candidats que seients disponibles. Una opció que obre la possibilitat que alguns dels inicialment favorits en quedin fora.

3. La importància del discurs

Truncada la primavera del 1989 amb la crisi de Tiananmen i aparcada des d'aleshores, la reforma política encara és un concepte censurable, però ni molt menys impossible, potser no en el divuitè congrés, però probable en un futur no tan remot si l'ala reformista sap trobar les escletxes oportunes. Una de les grans lliçons dels successius congressos nacionals del Partit Comunista Xinès és que, en realitat, tot és possible si s'adequa el discurs i s'encaixen diferents sensibilitats.

Podeu llegir l'anàlisi sencer a l'ARA Premium.

stats