Internacional 19/01/2013

El segrest de la planta de gas acaba amb un bany de sang

Algèria dóna per acabada l'ofensiva, que se salda amb 55 morts, dels quals 23 són ostatges i la resta, terroristes

Agències
2 min

AlgerLa crisi dels ostatges que es va iniciar el dimecres passat a les instal·lacions de gas algerianes d'In Amenes, al sud-est del país, la primera des de la sagnant dècada dels 90, ha finalitzat aquest dissabte de manera dramàtica amb la mort dels últims set segrestats estrangers.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Fonts dels serveis de seguretat algerians han afirmat que l'últim assalt ha tingut lloc davant la certesa que els terroristes -integrants d'una cèl·lula salafista escindida d'Al-Qaida del Magrib Islàmic (AQMI)- havien decidit suïcidar-se en grup després de perdre tota esperança d'escapar amb els ostatges, i un cop s'ha comprovat que els terroristes havien començat a assassinar els segrestats.

L'agència oficial APS i la televisió estatal algeriana han confirmat que les forces especials de l'exèrcit havien iniciat durant el matí de dissabte l'última operació contra els onze homes armats que encara es resistien en una zona de les instal·lacions, fortament armats i amb explosius al cos, segons havien assegurat els mateixos assaltants. Segons les fonts de seguretat, quan les forces especials han intervingut i han matat els terroristes de la brigada autoanomenada 'Els que signen amb sang', els set últims ostatges, les nacionalitats dels quals encara es desconeixen, ja estaven morts. Segons dades facilitades aquest dissabte pel ministeri d'Afers Exteriors britànic, deu ciutadans del Regne Unit continuaven sense estar localitzats.

Abans de la confirmació del dramàtic final, mitjans locals havien informat que durant la nit havien estat alliberats set ostatges de nacionalitat japonesa, irlandesa i índia, i que s'havien descobert els cadàvers calcinats d'altres quinze persones, pel que sembla tant de segrestadors com d'ostatges.

Balanç dramàtic

Segons un comunicat del ministeri de l'Interior difós després de la fi de l'assalt, en l'operació de rescat, que va començar dijous, han mort almenys 23 ostatges algerians i estrangers, les identitats dels quals no han estat revelades, i 32 terroristes. Així mateix, han estat rescatats sans i estalvis 107 treballadors estrangers i 685 algerians.

Pel que sembla, el grup armat havia intentat provocar un incendi a la planta, però els treballadors, amb el suport de les forces de l'exèrcit, el van aconseguir sufocar. La companyia estatal Sonatrach, que explota la planta de gas al costat de la britànica BP i la noruega Statoil, ha assegurat en un comunicat que els agressors havien col·locat mines en diversos punts d'aquest vast complex, aïllat al mig del desert, situat a 40 quilòmetres d'In Amenes i a uns cent quilòmetres de la frontera líbia. El comunicat afegeix que l'objectiu del grup terrorista era fer esclatar les instal·lacions de gas de la planta.

stats