Internacional 16/09/2021

El primer vol espacial amb astronautes "molt normals" s'enlaira amb èxit

La missió Inspiration 4 està integrada per quatre ciutadans nord-americans i la patrocina un supermilionari que fa de comandant

The New York Times / Kenneth Chang
4 min
Des de l’esquerra, Hayley Arceneaux, Chris Sembroski, Jared Isaacman i Sian Proctor, durant un vol de gravetat zero al juliol, per entrenar-se per la missió Inspiration4.

Un coet de la companyia SpaceX s'ha enlairat aquesta matinada amb èxit al Kennedy Space Center de Florida portant a bord quatre nord-americans, en una aventura per orbitar la Terra durant tres dies que no serà com cap altra de les viscudes fins ara. Cap membre de la tripulació treballa a la NASA i la missió, coneguda com a Inspiration 4, és el primer viatge orbital en què cap de les persones a bord és astronauta professional i en què el govern nord-americà és, en general, un mer observador.

Una de les tripulants és una assistent mèdica de 29 anys que viu a Memphis, una supervivent de càncer amb varetes metàl·liques a la cama esquerra que substitueixen els ossos destruïts per un tumor; una altra és una professora d'un col·legi comunitari de Phoenix de 51 anys que no va aconseguir complir el somni de convertir-se en astronauta de la NASA; el tercer és un enginyer de dades que viu a l’oest de Washington i que en el seu moment va assessorar un campament que oferia a nens un tast sobre el que és ser astronauta, i el quart, de 38 anys, va abandonar l'institut quan era un noi per convertir-se uns anys més tard en multimilionari després de fundar una empresa de processament de pagaments. Ara és ell qui paga un viatge a l’espai que no s'havia fet fins ara i en què ningú de bord és astronauta professional.

Inspiration 4 és una missió molt més ambiciosa i arriscada que els passejos de pocs minuts fins a la vora de l’espai dels famosos i ultrarics homes de negocis Richard Branson i Jeff Bezos al juliol. En aquest cas, giraran al voltant del planeta durant tres dies a una altitud superior a la de l'Estació Espacial Internacional.

Bàsicament, el viatge demostra que un ciutadà privat, almenys algú amb un parell de centenars de milions de dòlars i uns quants mesos de sobres, és capaç de llogar una nau espacial per fer la volta al planeta. En aquest cas, es tracta de Jared Isaacman, fundador de Shift4 Payments.

El vol d'Isaacman està gestionat per SpaceX, la companyia privada dirigida per Elon Musk, un altre multimilionari l’empresa del qual ha millorat el negoci espacial en l'última dècada.

Després de decidir gastar-se una porció considerable de la seva fortuna, Isaacman també va decidir obrir oportunitats i crear un equip que fos representatiu de la societat: Hayley Arceneaux, assistent mèdica de 29 anys a l'Hospital d'Investigació Infantil St. Jude; Sian Proctor, professora d'un col·legi d'una comunitat negra de 51 anys, i Christopher Sembroski, un enginyer de dades de 42 anys.

Els quatre membres de la tripulació.

Les variades històries de vida de l'equip d'Inspiration 4 presenten un marcat contrast amb Branson i Bezos, les excursions dels quals van ser vistes per molts com passejades divertides per a multimilionaris.

"Hem estat rebent el mateix entrenament per a tots aquests procediments d'emergència que qualsevol altre equip d'astronautes de la NASA en el passat", va dir Sembroski durant una entrevista la setmana passada. "Crec que estem més que preparats per anar a l'espai", va afegir.

La missió utilitza el mateix coet Falcon 9 i la càpsula Crew Dragon que SpaceX va desenvolupar per portar els astronautes de la NASA cap i des de l'Estació Espacial Internacional.

Durant l'administració Obama, la NASA va decidir contractar empreses privades per construir naus espacials per a viatges a l'estació espacial. Va seleccionar Boeing i SpaceX per a la feina. La NASA espera que la inversió federal en la càpsula Crew Dragon pugui estimular de manera similar un mercat més gran per portar persones a l'espai. No obstant això, aquest camí segueix sent incert. Per ara, els viatgers espacials no professionals es divideixen en dos grups: persones amb molts diners i persones en el negoci de l'entreteniment.

Està previst que una empresa de Houston, Axiom Space, s'enlairi a principis de l'any utilitzant la càpsula Resilience de SpaceX per portar tres persones –que paguen 55 milions de dòlars cadascuna– per a una visita a l'Estació Espacial Internacional que durarà diversos dies. Un concurs de telerealitat de Discovery Channel, Qui vol ser astronauta?, oferirà com a premi un viatge a l'estació espacial en una missió posterior d'Axiom.

L'Agència Espacial Russa també ha reprès la venda de seients als seus coets Soyuz per a viatges a l'estació espacial. A l'octubre, una actriu russa, Yulia Peresild, i Klim Xipenko, un cineasta, van poder anar a l'estació espacial per filmar escenes de pel·lícules. Mesos després podrien ser seguits per Yusaku Maezawa, un emprenedor de moda japonès.

El viatge de dotze dies de Maezawa serà el preludi d'un viatge més ambiciós al voltant de la lluna en el qual espera embarcar-se d'aquí uns anys al coet gegant Starship de Space X, actualment en desenvolupament. Aquest viatge, anomenat Dear Moon, serà potser el més pròxim en esperit a Inspiration 4. Un concurs per seleccionar vuit persones per viatjar-hi va atreure un milió de sol·licitants, i Maezawa actualment està examinant els finalistes.

Abans del vol, la tripulació va dir durant una conferència de premsa dimarts que estaven segurs i que no se sentien nerviosos abans del llançament. "Sempre m'havia preocupat que aquest moment no m'arribés mai a la vida, així que estic a punt per partir", va dir la professora Sian Proctor: "Fem-ho".

stats