Internacional 17/04/2013

L'olla a pressió utilitzada per fer la bomba de Boston és de la marca basca Fagor

A l'interior de l'olla es van col·locar els components detonants i la metralla

Efe
2 min

BostonEls investigadors que estan reconstruint els dispositius utilitzats en els dos atemptats comesos a Boston han identificat un d'ells com una olla a pressió de la marca basca Fagor, el cost de la qual ronda els 140 dòlars al mercat local. Segons els investigadors de l'FBI, el recipient que va contenir la bomba, del qual s'han trobat diverses restes retorçades, és una olla a pressió amb mànec de plàstic de la marca basca.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons una televisió local de Boston, els agents federals s'han posat en contacte amb l'empresa de l'estat de Nova Jersey Signature Marketing Group, que és la distribuïdora de Fagor a l'estat de Massachusetts. Les restes de l'olla, juntament amb restes de la motxilla negra on suposadament va ser amagada i un circuit integrat, bateries i cables del dispositiu, han sigut enviats als laboratoris de l'FBI a Quantico (Virgínia) per a la seva anàlisi a fons.

La tapa de l'olla suposadament utilitzada com a bomba va ser trobada al terrat d'un edifici proper al lloc on es va produir una de les explosions. El model d'olla té una capacitat de 6 litres, i al seu interior es van col·locar pel que sembla els components detonants i metralla composta de claus, rodaments i altres trossos de metall per causar el major dany possible.

Explosius casolans com els que van esclatar a Boston dilluns passat, que van causar la mort de 3 persones i més de 170 ferits, són similars als que han estat utilitzats contra les tropes estrangeres a l'Iraq o l'Afganistan. Aquest tipus de bomba improvisada és un dels preferits dels militants de l'organització terrorista Al-Qaida i ha sigut emprat en nombros atemptats al Pròxim Orient, el nord d'Àfrica o el Sud-est Asiàtic.

El recurs de l'olla a pressió figurava en un dels números de la publicació digital 'Inspire', vinculada a Al-Qaida, l'estiu de 2010, on es donaven instruccions sobre "com fabricar una bomba a la cuina de la teva mare". Però també és una tècnica molt apreciada pels grups radicals americans i neonazis que han declarat la guerra al govern de Washington.

És de fabricació molt senzilla i no requereix per al seu ús cap instrucció que no pugui trobar-se en l'anonimat d'internet, la qual cosa facilita qualsevol acció difícilment detectable per part d'un "llop solitari", com podria haver sigut el cas dels atemptats de Boston.

stats