L’Estat Islàmic atempta contra els EUA a Síria

Quatre soldats nord-americans moren en l’atac, setmanes després de l’anunci de la retirada de tropes

Tres setmanes després que el president dels Estats Units, Donald Trump, anunciés la retirada de les tropes nord-americanes de Síria perquè, segons el mandatari, l’autoproclamat Estat Islàmic (EI) està “derrotat” al país, el grup jihadista va protagonitzar ahir un atemptat suïcida al centre de la ciutat de Manbij, al nord sirià, on van morir com a mínim 19 persones. Hores després de l’atac es confirmava que entre les víctimes mortals hi havia quatre soldats nord-americans, membres de la coalició internacional liderada pels EUA que lluita contra el bàndol terrorista i que Trump ha decidit abandonar. Ahir, però, els EUA van respondre a l’atac amb contundència: la coalició liderada per les tropes nord-americanes va bombardejar zones controlades per l’EI a la província siriana de Deir al Zur, a l’est del país.

“Membres de les tropes nord-americanes han mort a causa d’una explosió mentre patrullaven rutinàriament a Síria”, va confirmar a través d’un comunicat el quarter general dels EUA per la lluita contra l’EI, que va afegir que tres uniformats més dels Estats Units van resultar ferits. I és que, segons van explicar testimonis a l’agència de notícies Reuters, l’explosió va tenir lloc en un restaurant on oficials d’aquestes tropes estaven reunits amb representants de les milícies locals que tenen el suport de Washington. Per la seva banda, l’Observatori Sirià dels Drets Humans -una ONG amb seu a Londres que treballa amb una àmplia xarxa d’activistes sobre el terreny- va concretar que entre la resta de morts hi ha combatents locals i també població civil. Diverses persones van resultar ferides, algunes de les quals de gravetat, fet que podria incrementar el nombre de víctimes mortals.

Una decisió criticada
Una càmera de vigilància va captar el moment de l’explosió. El vídeo resultant, difós ahir a la tarda, mostrava com les flames i l’impacte de l’explosió van arribar fins a l’exterior del local, on diversos vianants caminaven per la vorera, en un dels carrers més concorreguts de la ciutat. L’establiment va quedar completament destruït.

En el comunicat en què reivindicava l’atemptat, l’Estat Islàmic va assegurar que el terrorista portava una armilla carregada d’explosius que va fer detonar al restaurant. L’objectiu eren els soldats.

L’atemptat ha sigut especialment significatiu: és el primer des que els EUA van manifestar la seva ordre de retirada -que es va materialitzar l’11 de gener, quan va començar el procés-. La matança d’ahir, doncs, intensifica la controvèrsia en relació a la decisió de Trump d’abandonar el país, criticada pels membres de la coalició liderada pels EUA. Els experts també reiteren que l’EI continua viu a Síria, però el convenciment del govern de Trump és ferm. Ahir, hores després de l’atac, el vicepresident dels EUA, Mike Pence, va repetir que el grup “ha sigut derrotat a Síria” i que l’operació de retirada continua.