Un atemptat en un funeral deixa 18 morts a l'Afganistan

El 2017 tanca un any tenyit de sang pels atemptats jihadistes i talibans

Un altre cop, la mort en una cerimònia per morts. L'Estat Islàmic ha matat 18 persones i n'ha ferit 12 més que assistien a un funeral d'un polític local a Nangarhar, la qual cosa representa un tancament d'un any especialment sagnant a l'Afganistan, en què han mort prop de 3.000 civils.

Una càrrega explosiva col·locada en una motocicleta a la província oriental de Nangarhar, considerada el bastió del grup jihadista al país, ha posat fi a la vida de 18 persones i n'ha ferit una dotzena més, que se sumen als 2.640 civils morts i 5.379 ferits comptabilitzats per la missió de l'ONU només fins a l'octubre.

L'explosió ha tingut lloc al districte de Behsud durant un acte funerari per l'exgovernador del districte de Haska Mena, Gul Wali, segons ha dit el portaveu provincial del governador. Després d'abandonar el càrrec, Wali tenia estatut d'ancià tribal i treballava ajudant la gent en tasques socials, com mantenir els insurgents allunyats de les aldees.

Les autoritats afganeses han culpat l'EI de l'atac a Nangarhar, on tant els talibans com el grup jihadista estan molt actius i controlen diverses zones de la regió. Com sol passar quan les víctimes són principalment civils, els del mul·là Haibatul·lah han negat la seva participació en l'atemptat a través d'un missatge de la seva portaveu Zabihul·lah Mujahid al seu compte de Twitter.

El portaveu del governador provincial ha argumentat que l'Estat Islàmic està atacant els civils per provar la seva presència a Nangarhar, en trobar aquesta zona sota una forta pressió de les tropes afganeses i internacionals.

El vicepresident del Consell Provincial de Nangarhar, Zabihul·lah Zmarai, ha coincidit a assenyalar que els atacs a civils són un intent dels jihadistes de fer "propaganda", en veure's minvats per l'avanç de les forces governamentals a la regió.

El president afganès, Aixraf Ghani, ha condemnat l'atac perquè el considera una falta de respecte a l'islam i les seves pràctiques. "Els terroristes, en últims mesos, atacant civils i institucions del benestar, han mostrat la seva enemistat amb totes les ètnies i religions i el desenvolupament del país", ha afirmat el dirigent en un comunicat.

L'atac d'avui és l'últim d'una sèrie que hi ha hagut contra civils, l'últim aquest dijous quan un atemptat suïcida en un centre cultural de la minoria musulmana xiïta a Kabul, reivindicat per l'Estat Islàmic, va causar 41 morts i 84 ferits. La capital, entre altres punts del país, va ser aquest any objecte de greus atemptats.

El més gran d'ells, el més sagnant des de la caiguda del règim talibà amb la invasió nord-americana fa 15 anys, va causar al juny 150 morts i més de 300 ferits a l'entrada de la zona diplomàtica de Kabul, on va explotar un camió carregat d'explosius. Fins ara, cap grup ha reclamat l'autoria d'aquella acció.

Encara que en els primers nou mesos de l'any el còmput de víctimes civils pel conflicte va baixar en un 6%, la primera vegada que hi ha un retrocés des del 2012, les xifres van ser de 2.640 morts i 5.379 ferits, encara "nivells alts", segons l'ONU.

Des del final de la missió de combat de l'OTAN el gener del 2015, Kabul ha anat perdent terreny davant els talibans fins a controlar tot just un 57% del país, segons l'inspector especial general per a la Reconstrucció de l'Afganistan (SIGAR) del Congrés dels Estats Units.