Internacional 01/01/2017

Erdogan promet "lluitar contra el terror fins al final" després de l'atac amb 39 morts en una discoteca d'Istanbul

Al local hi havia més de 500 persones. El club Reina és un lloc freqüentat per l'alta societat de la ciutat. Hi ha 64 ferits i almenys 24 dels morts són estrangers

Agències
3 min
El club Reina, a la riba del Bòsfor, aquest matí, després de la tragèdia

IstanbulSegons l'últim balanç, en l'atac d'ahir a la nit en una coneguda discoteca d'Istanbul, van morir almenys 39 persones i en van resultar ferides 69 més. Una persona va obrir foc contra els clients del club Reina, a la riba del Bòsfor, al barri d'Ortaköy, un lloc d'oci nocturn. Hi ha 24 estrangers morts, entre els quals set saudites, tres iraquians, dos libanesos, dos tunisians, dos indis, un kuwaitià, un sirià, una israeliana, un belga, una francesa, tres jordans i un canadencoiraquià. La ciutat està en màxima alerta, amb 17.000 policies desplegats als carrers.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Es desconeixen les motivacions de l'atacant, que ha pogut fugir i cap grup ha reivindicat l'acció, però el govern parla d'atac terrorista. El president turc, Recep Tayyip Erdogan, ha dit que és un "intent de destruir la moral del nostre país i crear el caos atemptant contra la pau a la nostra nació i atacant civils" i ha promès "lluitar contra el terror fins al final". Amb referència al paper de Turquia en la guerra de la veïna Síria, Erdogan ha reconegut que "els atacs de diverses organitzacions terroristes contra els nostres ciutadans no són independents dels incidents que pateix la nostra regió". El prokurd HDP ha condemnat l'atac.

L'atemptat ha estat cap a la 1.30, hora local. L'atacant ha matat un policia i un civil amb una arma automàtica llarga a la porta de la discoteca i després hi ha entrat i ha obert foc contra la multitud que celebrava l'Any Nou. Alguns mitjans locals han informat que anava disfressat de Pare Noel, però en un vídeo de les càmeres de seguretat se'l veu vestit de negre.

"La nostra policia ha posat en marxa una operació i esperem que sigui capturat aviat", ha afirmat el ministre de l'Interior. Per ara, l'atemptat no ha estat reivindicat.

El govern turc no n'ha donat més detalls, i s'ha establert un bloqueig informatiu, com és habitual després dels grans atemptats. Poc després de l'atac, el governador d'Istanbul, Vasip Sahin, havia informat que "un terrorista amb armes pesants ha comès aquest acte salvatge obrint foc contra persones innocents que celebraven l'Any Nou". Testimonis de l'atac citats pel diari 'Hürriyet' han assegurat que l'assaltant cridava consignes en àrab.

Un cambrer de la zona ha explicat al mateix diari que a la discoteca hi havia entre 500 i 600 persones en el moment dels fets. Alguns ciutadans, atemorits, s'han llançat al mar i han hagut de ser rescatats per la guàrdia costanera.

Al lloc dels fets hi han acudit entre 50 i 60 ambulàncies. Els ferits han estat traslladats a diversos hospitals de la ciutat.

El club Reina és un lloc conegut d'oci de l'alta societat d'Istanbul

El propietari del club, Mehmet Koçarslan, ha assegurat al diari 'Hürriyet' que els serveis secrets nord-americans ja havien avisat de possibles atacs feia una setmana i que s'havien pres mesures addicionals de seguretat a la vora del Bòsfor.

Polèmica per les crítiques conservadores a les festes de Cap d'Any

El diputat opositor del republicà CHP ha descrit l'atemptat com un "atac a la nostra forma de vida" que busca "plantar la llavor de l'odi a la societat" i ha assegurat que "no volem viure acatant el terror: l'estat hauria d'ensenyar la lliçó a les organitzacions terroristes". Les paraules del kemalista en defensa de la laïcitat a Turquia són una resposta a declaracions prèvies a l'atemptat de sectors conservadors que havien denunciat les celebracions de Cap d'Any com a maleïdes.

Un diputat de l'ultranacionalista MHP s'ha referit als morts com a "màrtirs" i ha dit que "els qui han comès aquesta acció contra l'estabilitat de l'estat turc s'ofegaran en la seva pròpia sang".

Condemna internacional

Les reaccions internacionals arriben d'arreu del món, com la del president dels Estats Units, Barack Obama; el president pakistanès, Nawaz Sharif; el president rus, Vladímir Putin, que ha dit que "és difícil d'imaginar un crim més cínic"; i el papa Francesc, que ha sortit del seu guió en el missatge d'Any Nou per declarar la seva solidaritat amb el poble turc i recordar "els homes de bona voluntat que amb valentia s'arremanguen per enfrontar-se a la plaga del terrorisme". També han condemnat l'atac la cap de la diplomàcia europea, Federica Mogherini, o el president israelià, Reuven Rivlin, que s'han solidaritzat amb les víctimes:

Aquest 2016 han mort unes 300 persones en diferents atemptats a Turquia comesos per l'Estat Islàmic (EI) o pel grup armat Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK). La policia turca ha atribuït a l'EI diversos atemptats a Istanbul contra interessos turístics, com l'atac a l'aeroport internacional Atatürk que va causar 45 morts al juny.

L'últim atemptat va ser fa tres setmanes, amb una doble bomba davant de l'estadi de futbol del Besiktas, que va deixar 46 morts, la majoria agents de policia que vigilaven un partit. El 19 de desembre un agent de policia fora de servei va matar l'ambaixador rus a Turquia durant un acte a Ankara, mentre denunciava els bombardejos de Moscou a Síria.

stats