Internacional 24/01/2011

Les autoritats palestines neguen haver ofert part del seu territori a Israel

2 min
El president palestí, Mahmud Abbas, en una imatge recent

JerusalemLes autoritats palestines han negat aquest dimarts l'autenticitat dels papers que mostren el presumpte oferiment de territori palestí a Israel per part del govern palestí. El cap de negociacions del país, Saeb Erakat, ha titllat de "conjunt de mentides" els documents filtrats per la cadena Al-Jazira i ha afirmat que la direcció palestina no "amaga res". El president, Mahmud Abbas, també ha posat en dubte la filtració. "Si s'han fet aquestes concessions com és que Israel no està d'acord a firmar un pacte de pau?", ha dit Abbas. Els documents fan referència a unes "reunions de coordinació de seguretat" entre els dos estats, en què els palestins oferien gran part de la ciutat de Jerusalem a Israel.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Un portaveu del grup Hamas ha declarat a la cadena BBC que el contingut del documents revela la "cara lletja de l'autoritat palestina i la seva cooperació amb la ocupació israeliana". Segons aquesta font, el govern de Mahmud Abbas estaria "liquidant" la causa palestina i la seva "lluita contra la resistència a Cisjordània i Gaza".

En un comunicat de premsa emès aquest dilluns, Erekat ha afirmat que l'Autoritat Nacional Palestina està "disposada" a publicar tots els documents "relatius a les negociacions amb Israel per esclarir la postura palestina a la població". Segons el cap de les negociacions, el govern palestí mai ha deixat de seguir l'estela que va marcar el difunt líder, Yasser Arafat.

Els documents mostren a Erakat oferint el barri jueu i part del barri armeni de la ciutat vella de Jerusalem, així com una solució "innovadora", que no ha transcendit sobre la gestió de l'esplanada de les mesquites a la ciutat. Les filtracions també esquitxen l'excap de negociacions palestí, Ahmad Qurei, ja que el mostren demanant un "reforç del bloqueig militar a Gaza" per part d'Israel. Erakat també sembla disposat a acceptar la "devolució" d'almenys 10.000 refugiats durant 10 anys, segons els documents.

Altres documents asseguren que el president Mahmud Abbas hauria estat informat per un alt càrrec del ministeri israelià de Defensa d'una "possible ofensiva a Gaza", l'any 2008.

Aquests papers van començar a ser filtrats el diumenge a la nit durant les emissions de la cadena Al-Jazira, amb seu a Qatar, que afirma que els més de 1.600 textos es poden corroborar per "actes de reunions i memòries". La cadena té previst llançar una pàgina web aquest dilluns a la nit dedicada especialment a aquestes revelacions.

Segons la cadena britànica BBC, els documents han estat filtrats pels opositors d'Abbas a Cisjordània, que ara es pot veure més distanciat de la població palestina.

Les converses de pau entre els dos bàndols es van interrompre a inicis de setembre després de la negativa d'Israel per ampliar la congelació de la construcció de colònies jueves dins del territori palestí.

stats