Estats Units
Internacional 04/04/2012

Els autors dels atemptats de l'11-S podrien ser condemnats a pena de mort

El Pentàgon ha anunciat que rebran aquesta sentència si la comissió militar que els jutja a Guantánamo els troba culpables. L'autor confés dels atacs i quatre sospitosos més són acusats de terrorisme, segrest, conspiració, assassinat i destrucció de la propietat

Agències
1 min
Khalid Sheikh Mohammed durant la seva captura el 2003 / REUTERS

Nova YorkKhalid Sheikh Mohamed, l'home que va declarar-se responsable de planejar els atacs de l'11-S, i quatre sospitosos més podrien ser condemnats a la pena de mort.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Així ho ha anunciat aquest dimecres el Pentàgon pocs dies abans que comenci el seu judici a Guantánamo. El procés el condueix una comissió militar, que els acusa de terrorisme, segrest, conspiració, assassinat i destrucció de la propietat.

Polèmica pel procediment legal

En els propers 30 dies, els cinc homes compareixeran davant un tribunal militar. La decisió de jutjar-los en aquest tipus de cort arriba després d'una llarga discussió legal. El 2009 l'administració Obama va intentar moure el seu judici a una cort civil però se'n va desdir l'abril del 2011 després de rebre dures crítiques.

El president dels Estats Units va arribar al càrrec el 2009 amb la promesa de tancar Guantánamo i de jutjar els principals sospitosos de terrorisme en corts civils. Obama es va veure forçat a abandonar la idea de tancar la presó per les fortes discussions en el govern i l'opinió pública sobre quin era el lloc òptim per jutjar sospitosos d'Al-Qaida.

Sheikh Mohamed, responsable de l'11-S 'de l'A a la Z'

El Pentàgon havia dit prèviament que Khalid Sheikh Mohamed va admetre ser responsable "de l'A a la Z" dels atacs de l'11-S. La fiscalia dels Estats Units defensa que ha estat involucrat en altres activitats terroristes, com l'assassinat del periodista nord-americà Daniel Pearl al Pakistan.

En una audiència judicial va dir que tenia la intenció de declarar-se culpable i que acceptaria ser un màrtir.

Sheikh Mohamed va ser capturat el març de 2003 al Pakistan i ha estat detingut a Guantánamo des del 2006.

stats