Internacional 11/12/2015

Com es tria una nova bandera? Així s'ha fet el referèndum de Nova Zelanda

Per un estret marge (50,3%), els electors han triat una fulla de falguera platejada. L'opció guanyadora s'enfrontarà a la bandera actual, herència del colonialisme britànic, al març

Cristina Mas
2 min

BarcelonaEls neozelandesos han votat aquest divendres en el primer referèndum per decidir la nova bandera del país. Un total d'1.527.042 electors, el 48,16% del cens, han participat a la consulta, que s'ha fet via postal. El govern vol trencar amb el passat colonial i superar l'actual ensenya, de color blau i amb la Union Jack del Regne Unit a la part superior esquerra. A més, la bandera només es diferencia de la d'Austràlia pel to i el nombre d'estrelles.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'opció escollida d'entre les cinc que es posaven a votació, amb el 50,53% dels vots, ha estat un disseny amb l'emblemàtica fulla de falguera platejada sobre un fons negre, blanc i blau. El dissenyador Kyle Lockwood explicava així el que ha volgut reflectir:

"La fulla de falguera ha estat una icona de Nova Zelanda durant més de 160 anys, un símbol portat amb orgull per moltes generacions. La falguera és un element de la flora autòctona que representa el creixement de la nostra nació. Els múltiples punts de la fulla de falguera representen la societat multicultural pacífica d'Aotearoa [nom originari de Nova Zelanda], una falguera que creix cap amunt representa que tots som un sol poble que avança cap al futur. El blau brillant representa la nostra atmosfera clara i l'oceà Pacífic, que tots els neozelandesos, o els seus avantpassats, van creuar per arribar fins aquí. La Creu del Sud representa la nostra ubicació geogràfica als antípodes. S'ha utilitzat com una ajuda a la navegació durant segles i va guiar els primers pobladors de les nostres illes".

Aquest disseny serà confrontat en un nou referèndum postal entre el 3 i el 24 el març, davant l'actual bandera del país. El resultat d'aquesta consulta definitiva serà vinculant.

En segon lloc, a només un punt percentual dels guanyadors, s'ha situat un altre disseny que també és una variació de la falguera, però sobre fons vermell i blau.

El tercer disseny més votat ha estat un pic vermell, una proposta que es va afegir a última hora després d'una campanya de pressió popular que considerava que les opcions seleccionades eren massa limitades.

Disseny amb el pic vermell. GOV.NZ

L'opció menys votada ha estat el 'koru', un disseny maorí que ha obtingut només 52.000 vots.

El referèndum s'ha fet via postal des del 20 de novembre, amb la pregunta: "Si la bandera de Nova Zelanda canvia, quina bandera preferiria?". Els electors podien marcar tantes opcions com volguessin. El recompte continuarà i inclourà totes les paperetes timbrades que arribin fins aquest divendres. El resultat oficial s'anunciarà dimarts.

"Tenim un resultat molt ajustat entre el primer i el segon. El vermell ha estat el més votat en primer lloc, però el negre el supera en vots en el segon. Quan tinguem el resultat final, es pot tornar a girar. Encara no hi ha res decidit", ha dit el professor John Burrows, membre de la comissió d'experts. Però també ha apuntat que és "força clar" que la primera opció serà la guanyadora.

El procés va ser impulsat pel primer ministre, John Key, fa set mesos, quan el govern va fer una crida oberta d'idees a la qual es van presentar gairebé 10.300 propostes que van ser sotmeses a un comitè de 12 experts, que va escollir els quatre dissenys candidats. Posteriorment s'hi va afegir la cinquena opció.

stats