Sucessos
Internacional 20/02/2012

Una baralla causa 44 morts en una presó de Mèxic

Els guàrdies estan detinguts per les sospites d'un complot. Dos grups rivals lligats al narcotràfic es disputen el control del centre penitenciari, un 30% ocupat per sobre de la seva capacitat

Efe
2 min
Familiars dels presos d'Apodaca, a Monterrey, esperen informació / REUTERS

MonterreyUn enfrontament entre bandes pel control d'una presó d'Apodaca, al nord de Monterrey, ha deixat 44 interns morts. La baralla s'ha produït al dormitori D entre membres de grups rivals lligats a la droga, els Zetas i els Golfos, ha informat el portaveu de Seguretat del Govern estatal, Jorge Domene. Hi han intervingut armes punxants de fabricació casolana, pedres i barrots.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Tots els morts són reus del dormitori Delta o D, però el xoc va ser provocat per interns del dormitori C, de manera que s'està investigant com va poder arribar aquest grup fins al dormitori de l'altre sector. Els guàrdies que estaven de servei han estat detinguts, incloent-hi el cap de seguretat del centre, per les sospites d'un possible complot amb els agressors. Durant la batussa es van sentir trets, però les autoritats encara desconeixen si les armes van ser disparades pels guàrdies o pels presos.

A les portes del penal han arribat 400 familiars dels presos per demanar informació. Testimonis d'un grup de 40 dones de reus que es trobaven visitant la presó en el moment de l'atac assenyalen que en el xoc van sentir fins i tot una explosió i també que a la presó hi van entrar homes armats. Els familiars asseguren que el centre penitenciari és en mans de la banda dels Zetas, un grup d'exmilitars que va ser originalment el braç armat del càrtel del Golfo i del qual es va separar.

Sobrepoblació

El centre penitenciari d'Apodaca es troba a uns 22 quilòmetres de Monterrey, capital de Nuevo León, i la carretera està tancada al pas dels vehicles. Les forces estatals, federals i militars han recuperat aquest dilluns el control de la presó, i hi han fet servir fins i un helicòpter. Aquesta presó és de mitjana seguretat i compta amb uns 3.000 interns, una xifra que supera en un 30% la seva capacitat, com sol succeir en la majoria dels centres penitenciaris de Mèxic.

Aquesta baralla és la que ha causat més víctimes en els últims anys en una presó mexicana. El gener passat una altra baralla registrada en un centre penitenciari del nord de Tamaulipas va provocar la mort de 31 presos.

La lluita del govern contra els grups criminals, principalment del narcotràfic, i la disputa entre aquests per les principals rutes de la droga, ha deixat més de 47.500 morts en els últims cinc anys al país.

stats