LA LLUITA CONTRA AL-ASSAD
Internacional 08/12/2012

El barri kurd d'Alep, un oasi en la guerra

Les Unitats de Protecció Kurdes i els rebels a la ciutat firmen un pacte de no-agressió

David Meseguer
3 min
UN MOMENT DE CALMA Un combatent rebel porta el seu fill pels carrers d'Alep després de la pregària de divendres. Els barris de majoria kurda Xeikh Maqsoud i Aixrafiyeh són un oasi en una ciutat ofegada pels combats entre rebels i el règim. L'Exèrcit Sirià Lliure hi ha pactat una treva amb la branca política del Partit dels Treballadors del Kurdistan a Síria.

AlepCom si es tractés d'un amfiteatre, desenes de persones es reuneixen en un turó del barri de Xeikh Maqsud amb vistes a tota la ciutat d'Alep per seguir la guerra en directe. Sense pantalles, sense filtres. El soroll i l'olor de la barbàrie humana només a través dels sentits.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Mentre gran part de la que va ser la capital econòmica de Síria segueix sotmesa als combats que des del juliol lliuren el règim i l'Exèrcit Sirià Lliure, els habitants d'Aixrafiyeh i Xeikh Maqsud, barris de majoria kurda, han pogut mantenir-se'n al marge i ser mers espectadors.

"Apostem per una actitud defensiva i no volem que règim ni rebels actuïn al nostre territori", afirma a l'ARA Hassan, líder local del Partit de la Unió Democràtica -branca política del Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) a Síria-. Des del juliol aquesta formació controla i administra les zones kurdes del nord del país i el petit Kurdistan d'Alep.

Aquesta absència d'enfrontaments es va veure truncada a finals d'octubre pel xoc entre les Unitats de Protecció Kurdes i la brigada saladí de l'Exèrcit Sirià Lliure, després que els rebels intentessin penetrar a Aixrafiyeh. Els combats van deixar 20 morts i prop de 200 presoners que les dues parts han acabat intercanviant.

Acord d'alto el foc

Hadji Amin, responsable de les forces rebels i designat interlocutor amb les milícies kurdes, acaba d'arribar a la caserna de les unitats kurdes amb un ciutadà kurd detingut, acusat de col·laborador del règim. "L'hem portat aquí per interrogar-lo de manera conjunta i garantir que les dues parts hi som presents", explica el cap rebel.

Aquest protocol d'actuació en cas de detenció és un dels cinc punts de l'acord de no-agressió que acaben de firmar l'Exèrcit Sirià Lliure i les Unitats de Protecció Kurdes. Un comitè conjunt format per membres de les dues faccions supervisa que cap part penetri en zona controlada per l'altra, controla l'intercanvi de presoners i garanteix que als punts de control sensibles hi onegin les banderes de tots els firmants d'aquest acord.

Els barris de Xeikh Maqsud i Aixrafiyeh, a Alep, limiten tant amb zones controlades pels rebels com pel règim de Baixar al-Assad. Districtes lleials al president, com Bustan al-Paixa i Midan, són escenari de forts combats. Aquesta ubicació geogràfica del territori kurd ha comportat que, en ocasions, els atacs entre faccions hagin afectat també els habitatges del petit Kurdistan , encara que la nota predominant és de tranquil·litat.

Aquesta estabilitat s'observa també als carrers, on no hi ha pràcticament destrucció i on la majoria de comerços obren diàriament. "Comparats amb altres ciutadans d'Alep, la gent d'aquests barris pot portar una vida relativament normal", comenta Hassan, líder local del Partit de la Unió Democràtica.

Desplaçats de la ciutat

L'absència de xocs armats ha provocat que milers de desplaçats procedents d'altres barris d'Alep s'hi hagin instal·lat. És el cas de la Feiziegh i la seva família, que provenen de Tarek al-Bab, i ara viuen provisionalment a les instal·lacions d'una escola de Xeikh Maqsud. "No tenim electricitat i comença a fer molt fred", es lamenta la Feiziegh. "Els meus dos fills van ser cridats a files pel règim i fa mesos que no en sé res", explica aquesta mare angoixada.

Les aules d'aquesta escola estan ocupades per 25 famílies que van abandonar les seves llars. Mantes i roba estesa han ocupat l'espai destinat als pupitres. Paradoxes del destí i d'una guerra civil que es lluita barri per barri, a la classe on s'allotja la família de la Feiziegh hi ha un retrat d'Al-Assad penjat sobre la pissarra, que els observa i els recorda cada cop que aixequen la vista els motius pels quals estan en aquesta situació.

stats