Internacional 20/01/2022

Berlín insta Moscou a emprendre "passos urgents" per desescalar el conflicte

Blinken fa parada a Alemanya abans de reunir-se aquest divendres amb Lavrov a Ginebra

2 min
El secretari d'Estat dels EUA, Antony Blinken, i la ministra d'Exteriors d'Alemanya, Annalena Baerbock.

Dortmund (Alemanya)Diàleg i diplomàcia o conflicte i conseqüències. Després d’una setmana en què els intercanvis diplomàtics “no poden ser més intensos”, segons ha dit la ministra alemanya d’Exteriors, Annalena Baerbock, l’advertència a Moscou per part dels Estats Units i la Unió Europea no pot ser més clara. Si Rússia acaba envaint Ucraïna, rebrà una “resposta immediata” en forma de sancions. Així ho han declarat aquest dijous en una compareixença conjunta a Berlín Baerbock i el seu homòleg nord-americà, Antony Blinken.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La titular del govern alemany ha instat el Kremlin a “emprendre passos urgents per a la desescalada del conflicte”. “Estem parlant del manteniment de les regles que regeixen el temps de pau a Europa”, ha destacat. I per defensar-lo, si cal, s’imposaran sancions a Rússia encara que comportin alhora “conseqüències econòmiques també per a nosaltres”, ha remarcat Baerbock.

En el rerefons apareix la qüestió del gasoducte Nord Stream 2, que uneix Rússia i Alemanya a través del mar Bàltic sense passar per territori ucraïnès. La instal·lació està acabada, a l’espera que se n'aprovi l'ús. El projecte ha provocat tensions entre els Estats Units i Alemanya, però Blinken ha destacat des de Berlín que el gasoducte pot servir ara de palanca contra Moscou. “Cal subratllar que encara no flueix cap gas pel Nord Stream 2, cosa que significa que el gasoducte és un mitjà per exercir pressió per a Alemanya, els Estats Units i els nostres aliats, i no per a Rússia”, ha dit. Després s’ha reunit amb el canceller Olaf Scholz i aquest divendres ho farà a Ginebra amb el ministre d’Exteriors rus, Serguei Lavrov.

Des de Brussel·les es veu el posicionament dels Estats “en la mateixa direcció del que hem estat treballant els últims dies", ha dit aquest dijous el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell. La Unió Europea no deixa d'intensificar tots els esforços diplomàtics que pot per mediar en aquest conflicte i mantenir-se tan a prop com sigui possible d'unes converses en què Rússia vol fer-la sentir "irrellevant", en paraules del mateix Borrell. Per això, ha convidat Blinken a unir-se dilluns a la reunió de ministres d'Exteriors europeus, en què continuarà la preparació d'unes sancions "massives" que la UE no vol revelar però que està coordinant amb els Estats Units i amb el Regne Unit precisament perquè siguin el màxim de doloroses si Putin tira pel dret, informa Júlia Manresa.

stats