Estats Units
Internacional 06/02/2021

Biden creu que Trump no hauria de rebre informació classificada

Els expresidents poden sol·licitar i rebre resums informatius dels serveis d'intel·ligència

2 min
El president dels Estats Units, Joe Biden, baixant de l'Air Force One.

El nou president dels Estats Units, Joe Biden, no creu que el seu predecessor, Donald Trump, hagi d'accedir als resums informatius dels serveis d’intel·ligència que acostumen a rebre tots els expresidents. En la seva primera entrevista televisiva completa des que va accedir al càrrec el 20 de gener, Biden va respondre a les preguntes de la CBS sobre aquesta qüestió i va apuntar que, atesa la seva “conducta erràtica”, Donald Trump no hauria de continuar rebent aquestes informacions. “Preferiria no especular amb veu alta. Però simplement penso que no hi ha necessitat que tingui aquesta informació d’intel·ligència. Quin valor té donar-l'hi? Quin impacte té, més enllà del fet que pot anar-se'n de la llengua i explicar-la?”, va dir Biden en una entrevista amb la presentadora Norah O’Donnell.

De fet, quan era president el mateix Trump no mostrava gaire interès quan els serveis d’intel·ligència li feien el resum diari d’informació classificada, segons va transcendir de fonts internes de la mateixa Casa Blanca. Amb tot, els resums d’intel·ligència estan a disposició dels expresidents que així ho demanen i segons la CNN Trump no ha formulat de moment cap petició.

“No era apte per ser president”

El republicà s’enfronta a partir de la setmana que ve al seu segon procés d’impeachment, acusat d’incitar a la insurrecció que va portar a l’assalt al Capitoli el 6 de gener. Biden va evitar dir què hauria votat si encara fos senador, però sí que va deixar clar que es va presentar com a candidat a la presidència precisament perquè va pensar que Donald Trump “no era apte per ser president”.  

L’entrevista a Biden va tenir lloc el mateix dia que el Congrés va aconseguir tirar endavant el debat del pla d’estímul i gestió del covid-19 que proposa, i que suposarà una inversió d’1,9 bilions de dòlars. El vot de desempat de la seva vicepresidenta, Kamala Harris, com a presidenta del Senat, va ser el que va aconseguir que el pla de Biden superés el primer obstacle al Congrés. Biden va admetre que no esperava que l’augment del salari mínim s’inclogui dins el pla que finalment s’aprovi després de la negociació bipartidista, però va insistir en defensar que l'augment era necessari.

stats