Escalada de la crisi migratòria a la frontera entre Bielorússia i Polònia

Brussel·les crida els governs europeus a activar noves sancions, també contra aerolínies de tercers països

Mar Bermúdez i Jiménez
3 min
Milers de migrants intenten creuar la frontera entre Bielorússia i Polònia.

BarcelonaMilers de migrants s'acumulen a la frontera entre Bielorússia i Polònia, a la regió de Hrodna, disposats a intentar creuar-la Unes imatges publicades per la premsa bielorussa mostren soldats de l'exèrcit del país armats guiant la columna de migrants cap a la frontera. Tant Polònia com Letònia i Lituània han declarat l'estat d'emergència en els últims mesos a causa de l'augment descontrolat del moviment d'immigrants entre fronteres. Des de la Unió Europea i Polònia s'acusa el president bielorús, Aleksandr Lukaixenko, de provocar l'actual crisi migratòria com a venjança pel suport que la UE ha donat a l'oposició bielorussa a l'exili. El govern polonès parla d'"agressió armada" i diu que entre 3.000 i 4.000 persones esperen a la frontera per entrar a territori europeu. Alemanya ha demanat a la Unió Europea que ajudi Varsòvia a protegir les seves fronteres. La Casa Blanca també ha criticat Lukaixenko per "utilitzar persones vulnerables".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Diferents vídeos publicats a la premsa local mostren els enfrontaments que hi ha hagut a la frontera entre els migrants que intenten creuar-la fent solcs amb pales, tallant els filferros i saltant, i la policia que els rep amb gasos lacrimògens. Veient les accions de la policia polonesa, centenars de persones han optat per acampar entre fronteres i esperar un altre moment per poder travessar, més endavant.

Un nombrós grup de migrants es reuneixen en un campament improvisat prop de la frontera entre Bielorússia i Polònia mentre intenten creuar-lo a la regió bielorussa de Grodno

Un moviment planificat i intencionat

Polònia i altres països de la Unió Europea han acusat Bielorússia de voler provocar una nova crisi de refugiats a Europa com a resposta a les crítiques que ha rebut el seu govern per la repressió contra l'oposició i les sancions imposades després de l'aterratge forçat d'un vol de Ryanair al maig per detenir el periodista Roman Protassévitx. El ministre d'Afers Estrangers de Polònia, Piotr Wawrzyk, ha dit a la ràdio nacional que Lukaixenko vol provocar un "gran incident, preferiblement amb trets disparats i baixes". Per la seva banda, el ministre de Defensa, Mariusz Blaszczak, ha comunicat que 12.000 soldats "estan preparats per defensar la frontera polonesa".

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, ha reaccionat aquesta mateixa tarda amb un comunicat contundent en què acusa les autoritats de Bielorússia de "cinisme" per "instrumentalitzar" persones migrants en una operació que qualifica "d'atac híbrid". Von der Leyen demana als vint-i-set països de la UE que aprovin la nova ronda de sancions contra Lukaixenko i també posa sobre la taula sancionar aerolínies de tercers països que facilitin el moviment de persones cap a les fronteres europees.

La presidenta també ha anunciat que el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, i el vicepresident de la Comissió, Margaritis Schinas, viatjaran als "països de trànsit" per instar-los a "prevenir" els seus nacionals a caure "en la trampa" de Bielorússia. Von der Leyen ha parlat amb les autoritats de Polònia, Letònia i Lituània per traslladar-los el seu suport i solidaritat, informa Júlia Manresa Nogueras.

Des de l'octubre hi ha migrants atrapats entre fronteres. Aspiraven a arribar a Europa passant la frontera bielorussa i travessant Polònia. Però a l'octubre la policia polonesa va ser autoritzada a expulsar-los de manera sumària i ignorar les sol·licituds d'asil. Els guàrdies fronterers bielorussos no els permeten tornar enrere. Així, persones provinents de l'Iraq, Síria i l'Afganistan es queden atrapades als boscos en situació crítica, encara més ara que baixen les temperatures.

Polònia ha detectat uns 30.000 migrants que passaven la frontera de forma il·legal aquest any, i més de 17.000 al mes d'octubre. Molts han intentat arribar a Alemanya, que declara haver rebut 6.100 refugiats via Polònia des de Bielorússia des de principis del 2021. La tensió acumulada entre Polònia i Bielorússia continua creixent.

stats