Síria
Internacional 13/06/2011

Un home confessa haver-se inventat la història de la blogaire siriana detinguda

Havia concedit entrevistes per e-mail als principals mitjans de comunicació del món. La comunitat gai denuncia que ha malmès la seva causa

Redacció
2 min

BarcelonaLa història d'Amina Arraff, la blogaire siriana defensora dels drets dels gais pretesament detinguda pel règim de Baixar al-Assad, ha sigut una falsificació. Els principals mitjans de comunicació internacionals van publicar entrevistes amb la suposada activista i van fer-se ressò de la seva detenció per les informacions publicades al blog A Girl Gay in Damascus. Ahir, Tom MacMaster, un nord-americà que estudia a Escòcia, ha penjat un post al blogpost discupant-se per haver-se inventat el personatge.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Molts activistes sirians han criticat l'autor per haver trivialitzat o malmès la seva causa. "Si el meu govern em segresta ara, molts lectors no se'n preocuparan, perquè creuran que puc ser una altra Amina", diu un blogaire libanès.

El blog de la noia lesbiana a Damasc, datat al mes de febrer, assegurava que havia documentat la vida d'una noia sírio-americana de 25 anys a la capital siriana. A més de posts sobre la seva vida i amistats, la pretesa activista criticava el president Baixar al-Assad i parlava del seu paper en les protestes contra el règim. Els dubtes sobre la veracitat de la història van sorgir dimecres, arran de la seva pretesa detenció, quan la comunitat gai de Síria va dir que no coneixia ningú amb aquest nom. Després es va descobrir que les seves fotografies corresponien a una jove croata resident a Londres.

A través del blog i per correu electrònic, MacMaster va concedir entrevistes amb la falsa identitat als principals mitjans de comunicació del món, i responia a les preguntes dels periodistes sobre la situació a Síria.

L'impostor es defensa argumentant que només pretenia "il·luminar per a l'audiència occidental les lluites de la gent que viu en ple alçament al Pròxim Orient". La comunitat gai, però, ha reaccionat amb contundència. "Per culpa seva, senyor MacMaster, molts dels activistes reals del moviment gai estem en el punt de mira de les autoritats sirianes", estriu Daniel Nassar al blog Gay Middle East.

stats