Noruega
Internacional 25/07/2011

L'autor confés de la matança d'Oslo es declarara "no culpable" davant del jutge

A la seva arribada al jutjat, a la una del migdia, Breivik ha estat increpat per desenes de persones que li deien "assassí". Una hora abans, milers de persones s'han reunit davant la Universitat d'Oslo per homenatjar les víctimes amb un minut de silenci

Efe
1 min
El cotxe que transportava el pressumpte terrorista / REUTERS

OsloAnders Behring Breivik, l'autor confés del doble atemptat a Noruega, s'ha declarat "no culpable" aquest migdia davant del jutge instructor del cas pels atacs que el passat divendres van deixar 93 morts al districte governamental d'Oslo i a l'illa d'Utoya. Breivik ha prestat declaració davant del jutjat del districte d'Oslo a la una del migdia (11.00 GMT), en una vista que a porta tancada, malgrat que Breivik havia solicitat la presència de mitjans de comunicació per obtenir la màxima repercussió.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Desenes de persones esperaven el presumpte terrorista a l'entrada del jutjat, on l'han increpat i l'han escridassat titllant-lo d'"assassí". Aquest fonamentalista cristià, islamòfob i ultradretà va explicar ahir a la policia que la seva matança va ser "atroç" però "necessària". Breivik, de 32 anys, s'enfronta ara a una pena màxima de 21 anys de presó.

Un minut de silenci per les víctimes

Noruega s'ha sumit aquest migdia en un minut de silenci nacional en record de les 93 persones mortes divendres en el doble atemptat. L'homenatge ha paralitzat el centre de la capital noruega escandinava i ha estat encapçalat per la família reial i el primer ministre, el laborista Jens Stoltenberg, en un acte solemne davant l'edifici central de la Universitat d'Oslo.

Fins al moment, el noruec és l'únic detingut per la tragèdia que va acabar divendres amb la vida de 7 persones al districte governamental d'Oslo, per l'explosió d'un cotxe bomba, i de 86 més, la majoria menors de 20 anys, que van morir quan un home disfressat de policia amb armes automàtiques va irrompre en el campament d'estiu de les joventuts socialdemòcrates noruegues a l'illa d'Utoya i va obrir foc contra els presents.

stats