Internacional 15/09/2021

Boris Johnson anuncia una àmplia remodelació del govern

Els canvis busquen millorar la imatge de l'executiu, tocada per la gestió de la pandèmia

ARA
2 min
El primer minisgtre britànic, Boris Johnson

BarcelonaSacsejada de Boris Johnson. El primer ministre britànic ha anunciat aquest dimecres una àmplia, profunda i també previsible remodelació del seu govern, en què ha fet caure dos dels seus ministres més impopulars: el d'Exteriors, Dominic Raab, i el d'Educació, Gavin Williamson. En un moment en què les enquestes donen, per primera vegada des de començaments d'any, avantatge als laboristes, el premier opta per fer un moviment que s'esperava des de feia setmanes i que hauria de donar forces al seu equip per recuperar-se d'episodis llargs i de gran desgast -el Brexit i la gestió de la pandèmia, principalment- i per afrontar la segona meitat del mandat per arribar fresc als comicis del 2024.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Downing Street ha volgut vendre la remodelació com una decisió per "formar un equip fort i unit, per reconstruir millor [el país] després de la pandèmia". Però Johnson, que en l'últim any i arran del covid ha vist com la seva popularitat queia de manera considerable, busca refer la seva imatge per arribar en bones condicions al congrés anual del Partit Conservador, programat per a principis d'octubre a Manchester.

Malgrat que bona part de la columna vertebral de l'executiu continua, el moviments més cridaners són els dels titulars d'Exteriors i d'Educació. Dominic Raab, un dels defensors històrics del Brexit, ha pagat molt cara la més que qüestionable gestió de la crisi de l'Afganistan: mentre les tropes i el personal britànic sortien a correcuita de Kabul, Raab, ministre d'Exteriors, era fotografiat gaudint de les vacances a Creta. El substituirà una de les figures més populars -i en creixement- del partit, la fins ara ministra de Comerç Internacional, Liz Truss, que al capdavant d'aquest departament ha segellat un bon nombre d'acords comercials necessaris per sostenir l'economia britànica després de la seva sortida de la Unió Europea. Raab, però, no marxa de l'executiu i a partir d'ara serà ministre de Justícia i, al mateix temps, vice primer ministre.

Pel que fa a la cartera d'Educació, estava cantat que Gavin Williamson seria rellevat. La seva gestió durant la pandèmia havia irritat professors, pares, alumnes i fins i tot diputats conservadors. Des del seu nomenament sorpresa com a ministre de Defensa el 2017 a mans de Theresa May, de fet, Williamson havia vist créixer els dubtes sobre la seva capacitat entre els britànics, que ràpidament el van situar com un dels llastos de l'equip de Johnson. Al seu lloc, el líder conservador opta per un altre nom que surt reforçat per la seva gestió durant la pandèmia, el responsable de l'exitosa campanya de vacunació al país, Nadhim Zahawi.

stats