Internacional 08/04/2020

El Regne Unit frega els mil morts per coronavirus en les últimes 24 hores

Boris Johnson continua a l'UCI però està "millorant", segons afirma el ministre del Tresor, Rishi Sunak

Quim Aranda
2 min
Un grup de policies, al davant de l'entrada d'emergències de l'Hospital de Saint Thomas, on es troba Boris Johnson

LondresEl Regne Unit ha registrat en les últimes 24 hores la pitjor xifra de víctimes mortals des de l'esclat de la pandèmia del coronavirus, 938, segons ha informat aquesta tarda el Servei Nacional de Salut (NHS, per les sigles en anglès.) La dada suposa l'augment diari més gran i situa el nombre total de defuncions en 7.097.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Oficialment, ara hi ha 60.733 casos actius, amb un augment de 5.492 des d'ahir. Es tracta, però, d'un recompte a la baixa, perquè el Regne Unit, en el seu conjunt, no informa sobre els decessos no hospitalaris. Escòcia, per exemple, sí que ho fa i, d'altra banda, utilitza un criteri diferent a l'hora d'avaluar les dades.

En aquest sentit, la situació a les residències de gent gran és pràcticament una bomba de rellotgeria. De fet, aquest mateix dimecres l'NHS ha informat que 15 residents d'una llar per a persones grans han mort a la ciutat de Luton, a quaranta quilòmetres al nord de Londres. Per la seva banda, el govern nord-irlandès ha informat també avui que a la província hi ha una vintena de centres amb una quantitat indeterminada de casos de covid-19.

El retorn més esperat

Pel que fa a l'estat de salut de Boris Johnson, el ministre del Tresor, Rishi Sunak, ha informat en la conferència de premsa diària del govern, que celebra a la tarda des de Downing Street, que el premier està "millorant". Johnson ha passat les dues últimes nits a l'UCI de l'Hospital de Saint Thomas, al centre de Londres. Sunak també ha assegurat que "s'ha assegut al llit" i que "interactua amb el personal sanitari que l'atén". Al migdia, el seu portaveu havia assegurat que "està clínicament estable i responent al tractament".

Davant d'aquestes notícies positives sobre l'estat del primer ministre, la gran pregunta que ara flota en un Westminster estranyament buit és quan podrà reincorporar-se, totalment restablert, a les tasques de govern per reprendre la lluita contra la pandèmia. Una pregunta de moment, sense cap resposta concreta. El ministre Sunak no ha volgut especular sobre possibles dates, però els especialistes consideren que, en funció de la seva evolució, i sempre que sigui positiva en els pròxims dies, es podria allargar fins a un màxim de vuit setmanes.

La urgència sobre la presència de Johnson al govern s'entén en tant que dilluns vinent cal revisar la política de confinament dictada tres setmanes enrere. L'executiu està dividit entre alleugerir una mica la pressió per tornar a posar l'economia en marxa i les dades científiques, que indiquen que, si bé s'ha reduït el ritme de propagació de la infecció, encara no s'ha arribat al pic de la corba de creixement.

El primer ministre del País de Gal·les, Mark Drakeford, s'ha avançat al govern de Londres i ha anunciat aquest dimecres al migdia que les restriccions imposades fins ara –molt més relaxades que a França o Espanya, per exemple– continuaran en vigor la setmana vinent i probablement encara dues més. La previsió és que l'executiu de Johnson també mantingui les restriccions, si no les acaba augmentant. Dependrà, en bona mesura, del comportament dels britànics durant els dies de Setmana Santa.

A diferència del que havien previst dies enrere, els epidemiòlegs que assessoren el govern britànic consideren que el pic de la infecció arribarà d'aquí deu dies.

stats