Internacional 02/07/2021

Boris Johnson i la reina d'Anglaterra acomiaden Merkel amb honors

La cancellera lliga les futures relacions amb Londres en l'últim viatge al Regne Unit abans de la retirada política

3 min
Boris Johnson i Angela Merkel, a la residència de camp del primer ministre britànic, aquest migdia de divendres

LondresLligades i ben lligades abans d'abandonar l'escena política alemanya i mundial després de setze anys de presència ininterrompuda sota els focus. Així vol deixar les relacions bilaterals entre Berlín i Londres la cancellera Angela Merkel, que aquest divendres s'ha entrevistat amb el primer ministre britànic, Boris Johnson, en el vint-i-dosè i últim viatge oficial que ha fet al Regne Unit al llarg del seu mandat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La trobada no només ha anat precedida aquesta setmana per un fet insòlit pel que fa a les relacions bilaterals Londres-Berlín, com el mateix premier s'ha ocupat de recordar, fent-ne broma, durant la conferència de premsa conjunta: la victòria anglesa sobre els alemanys a l'Eurocopa. N'hi ha hagut un altre, molt més significatiu, que va tenir lloc dimecres i que van protagonitzar els ministres d'Exteriors: la signatura d'un acord per "compartir temes de preocupació comuna", com ara les relacions amb la Xina i Rússia i sobre el canvi climàtic. Un acord que ha de ser la via i la primera pedra per "crear una nova relació [en el post-Brexit] entre els dos països, una nova arquitectura per assegurar una més gran col·laboració", ha dit Merkel. La cancellera també s'ha mostrat oberta a l'establiment, en un futur immediat, d'un "tractat d'amistat". La cancellera vol continuar orientant la política alemanya i, fins a cert punt europea, després del seu adeu. I no oblidar-se del Regne Unit és un capítol important.

Angela Merkel i Boris Johnson, durant la conferència de premsa, aquest migdia

Els àmbits que pot abastar el futur tractat són el comercial –Alemanya és el segon soci més important del Regne Unit–, la seguretat, la investigació científica, la política exterior, la defensa i la lluita contra el canvi climàtic. Atès que el Regne Unit va triar no signar-ne cap d'específic d'aquestes matèries amb la Unió Europea (UE) després de sortir-ne, Berlín i especialment Merkel han pres la iniciativa per evitar que el Regne Unit quedi despenjat de l'òrbita alemanya i, tot i les recança britànica, de la comunitària.

A banda de l'impacte a llarg termini de la visita, dos temes més han sorgit en el decurs del dinar de treball que han mantingut: el protocol nord-irlandès del Brexit, que continua generant fricció entre Londres i Brussel·les, i la pandèmia i les restriccions als viatges. Quant al primer, Merkel ha assegurat que "el protocol s'ha de mantenir" sense renunciar a "acomodacions pragmàtiques". De fet, la UE ja ha anunciat que permetrà la circulació de medicines de la Gran Bretanya a Irlanda del Nord modificant les lleis abans de finals d'any, quan s'ha d'acabar l'exempció concedida. Pel que fa al covid, Merkel s'ha mostrat preocupada per la variant Delta, fins i tot pel nombre d'espectadors que es poden aplegar a Londres per a les semifinals i la final de l'Eurocopa. Però també ha dit que era una decisió del govern britànic.

Salutació al castell de Windsor

Quan Angela Merkel va arribar a la màxima responsabilitat del govern a Berlín, el novembre del 2005, al 10 de Downing Street hi havia Tony Blair i al Palau de Buckingham regnava Elisabet II. Aquesta tarda, després de l'entrevista amb Johnson, la mateixa monarca ha rebut Merkel al castell de Windsor. Una visita de comiat i de consideració del govern britànic cap a la cancellera, a qui el premier no ha regatejat cap elogi i n'ha destacat el "compromís realment històric" amb el món al llarg dels setze anys que haurà estat al poder quan s'acabi el seu mandat.

La foto de la reina i Merkel és la imatge de l'estabilitat. Però cal matisar-la. La primera és la solidesa institucional. La segona la institucional i, sobretot, la política. Mentre els últims setze anys Merkel ha sigut un referent en el món diplomàtic mundial, a Londres hi ha hagut gran inestabilitat, sobretot des que el 2011 el llavors primer ministre, David Cameron, va anunciar la celebració d'un referèndum sobre el Brexit, del qual tot just s'han complert cinc anys.

La prova del tracte deferent de Johnson a Merkel no només han sigut les seves paraules abans esmentades, sinó el fet que per primer cop en aquest segle un cap de govern estranger s'ha adreçat a tot el govern britànic en ple: l'últim mandatari que ho va fer va ser Bill Clinton el 1997. Els líders han acordat que la reunió conjunta dels dos executius serà anual a partir d'ara.

Finalment, també com a prova de reconeixement a la "visió científica" de la política que Merkel pot representar, Johnson ha anunciat la creació d'un premi anual dotat amb 10.000 lliures per a una científica que treballi al Regne Unit o a Alemanya i que hagi excel·lit en el camp de l’astrofísica. Merkel se'n va amb tots els honors, els mateixos que li retrà Joe Biden quan a mitjans de mes la cancellera voli cap a Washington, també per a l'adeu oficial.

stats